Hlavní obsah

Ve Vlašském dvoře vznikla nová expozice o mincovnictví

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Vlašském dvoře v Kutné Hoře byla dokončena nová expozice o mincovnictví. Má tři okruhy a sází hlavně na interaktivitu. Návštěvníkům se ale zatím nemůže otevřít kvůli pandemii koronaviru.

Článek

Jeden okruh zavede návštěvníky do královské mincovny, další do královského paláce s audienční síní, kaplí a královskými komnatami. Posledním okruhem je sklepení, které dosud ve Vlašském dvoře zpřístupněno nebylo.

„Expozice je zatím ve zkušebním provozu, ladíme ještě některé detaily,“ uvedla ředitelka průvodcovské služby Andrea Kapounková. Průvodci kontrolují třeba hlasitost audiozařízení a podobně. Až se protiepidemická opatření uvolní, výstava se ihned otevře pro veřejnost. „Už se na návštěvníky těšíme,“ dodala Kapounková.

Práce na nové expozici byly součástí rozsáhlé rekonstrukce Vlašského dvora. Obnova areálu, který je mimo jiné sídlem městského úřadu, vyšla na více než 120 milionů korun. Většinu pokryla evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Vlašský dvůr je komplexem staveb ze 13. a 14. století a jeho historie souvisí s bohatým nalezištěm stříbra. Jméno získal zřejmě po vlašských mistrech, které král povolal z Florencie.

Reklama

Doporučované