Hlavní obsah

Ve volbách zůstáváme výjimkou Evropy. Plán na změnu zkrachoval

Foto: Gavenda Jaroslav, Seznam Zprávy

Česko je s dvoudenními volbami raritou v celé Evropě (ilustrační snímek).

Reklama

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka nebyla k přechodu na jednodenní volby dostatečná politická vůle.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Česko zůstává poslední zemí v Evropské unii, kde jsou volby rozloženy do dvou dnů.

Není tomu jinak ani při aktuálních volbách do Poslanecké sněmovny. Relikt z éry socialismu, kdy se volí v pátek a v sobotu, přežívá i přesto, že Ministerstvo vnitra ještě na začátku loňského roku počítalo s přechodem na nový model. Podle návrhu, který prošel i připomínkovým řízením, se všechny druhy voleb měly konat v pátek od 7 do 22 hodin.

Návrh obsahoval i další změny, jako třeba možnost korespondenčního hlasování pro krajany v zahraničí, možnost vyzvednout si voličský průkaz na kterémkoliv obecním úřadě či možnost hlasovat v předstihu do zvláštní volební schránky na radnici.

Avšak během pandemie covidu-19 se legislativní proces zadrhl, až nakonec celý návrh vyšuměl do ztracena. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pro Seznam Zprávy uvedl, že o změnách volebního zákona jednali na ministerstvu se zástupci dalších parlamentních stran před poslední novelizací volebního zákona u kulatého stolu. „Na jednodenní volbě se ale většina stran nebyla schopna shodnout,“ uvádí.

Sociální demokraté však říkají, že stále změnu podporují. „Dvoudenní volby jsou přežitkem a pátek by byl ideální, protože už dnes je tento den o dost vyšší volební účast než v sobotu,“ říká šéf poslaneckého klubu sociálních demokratů a člen ústavně právního výboru Jan Chvojka.

Pátek, sobota, nebo neděle?

Ani na volebním dni ale není všeobecná shoda. Třeba zástupce lidoveckých poslanců Marek Výborný už dříve uvedl, že z řady důvodů je nejpraktičtějším dnem neděle. Třeba proto, že jsou volné školy, kde se volební místnosti často nacházejí. V neděli se volí i v Německu, Rakousku a v Polsku, Slováci mají volební den v sobotu.

Svaz měst a obcí v proběhlém připomínkovém řízení upřednostňoval sobotu. Pro tento víkendový den byl i největší počet respondentů, kteří se zúčastnili průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Z toho samého průzkumu vyplynulo, že přechodu na jednodenní volby je nakloněno 58 % dotázaných.

Politolog Tomáš Lebeda, který přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, nepovažuje určení dne voleb za nejzásadnější problém, byť i jemu se páteční termín jeví jako vhodný. Klíčové ale podle něj je hlavně to, aby politici projevili skutečnou vůli jednodenní volby uzákonit. Zatím ji příliš nevidí.

„Politiky zajímají hlavně pravidla pro rozdělování mandátů, organizačně technické věci už tolik neřeší,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Riziko noční manipulace

Změna je podle Lebedy žádoucí nejen proto, že volby v jediný den by vyšly stát levněji, jak se často připomíná. Ještě významnější (z hlediska fungování demokracie) je podle politologa bezpečnostní aspekt. Aby se předešlo možné manipulaci s volebními lístky, když volební urny zůstávají z pátku na sobotu opuštěné.

„Plné volební urny jsou přes noc ve volebních místnostech naprosto bez dozoru, pouze lépe či hůře zapečetěny. Je tam značné riziko,“ míní Lebeda. Má prý i některé signály, že v minulosti už k nelegálním zásahům do volebních schránek došlo, případy ale neuvedl.

Bezpečnostní riziko manipulace s volebními urnami u loni navrhovaného zákona zmínilo i Ministerstvo vnitra.

Když jde o celostátní volby, zkreslení celkového výsledku by bylo minimální, ale pokud se jedná o komunální volby, kdy v obcích mnohdy bývá jen jediná volební místnost, může mít podle Tomáše Lebedy každý takový čin zásadní vliv na rozdělení mandátů.

Politolog by považoval za ideální, kdyby společně s jednodenními volbami byla schválena i možnost korespondenční volby. Tak, aby ti, kterým termín z nějakých důvodů nevyhovuje, měli alternativu.„Jednodenní volby v naprosté většině zemí fungují bez problémů, nevidím důvod, proč by tomu tak nemělo být i u nás,“ dodává Tomáš Lebeda.

Soudruhu, ty jsi ještě nevolil

O potřebě zkrácení voleb na jediný den výslovně hovoří aktuální volební program koalice Pirátů a STAN. Ostatní hlavní politická uskupení toto téma upozadila.

Občanský aktivista Jan Suchý, který pracuje v pražských volebních komisích už 15 let, si je jistý, že tam, co sám byl, nikdy k žádným nočním manipulacím nedošlo. A moc nevěří, že je to vůbec možné. „Kontrolují to neustále i policisté,“ podotýká. Nicméně i on by jednodenní volby uvítal, a to kvůli úspoře času a nákladů na činnost volebních komisí.

„Tak, jak to funguje dnes, mi to připomíná komunistickou éru, kdy za mnou v sobotu ráno přišli domů s urnou se slovy: Soudruhu, ty jsi ještě nevolil,“ vybavuje si Jan Suchý, člen volební komise v Dolních Počernicích.

Reklama

Doporučované