Hlavní obsah

Ve výhni vzniká krása za stamiliony. Díváme se pod ruce sklářům z Lasvitu

Jak vzniká luxusní sklo? David Ševčík, ředitel sklárny Lasvit Ajeto, nás provede výrobou.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V malé sklárně na severu Čech právě vzniká další lustr Duna podle návrhu renomované britské designérky Zahy Hadid. Dejte nám šest minut a ukážeme vám, kolika rukama musí projít, než se rozzáří.

Článek

Tady v Lindavě, ve sklárně patřící společnosti Lasvit, se narodili slavní křišťáloví draci, kteří zdobí Casino na čínském ostrově Saipan. Tady vznikla monumentální instalace pro operu v Dubaji. Každoročně se právě zde brousí trofeje pro vítěze Tour de France. A letos i ty pro české medailisty na olympiádě v Tokiu.

Až třetina všeho, co tu vznikne, se ale vyhodí. „Napoprvé se nepovede často vůbec nic,“ říká ředitel sklárny David Ševčík. „Při práci se pohybujeme mezi 20 až 30 procenty odpadovosti,“ tvrdí.

Kde je nejnebezpečnější místo ve sklárně? Čím se skláři ve vysokých teplotách chladí? A které sklářské povolání má v celém Česku už jen pět zástupců? Podávejte se na video nahoře v článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované