Hlavní obsah
Online

Místo, kde se setkají Trump a Kim. Ostrov, který se změní v nedobytnou pevnost

Kde se setkají Trump a Kim? Ostrovní komplex zažije obrovskou bezpečnostní akci.Video: AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Singapur bude v úterý hostit první setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa. Předmětem jednání má být podle očekávání jaderné odzbrojení KLDR.

Článek

Američtí a severokorejští funkcionáři nyní jednají ve snaze zajistit co nejvhodnější půdu pro úterní historický summit v Singapuru. Při něm se mají poprvé setkat prezident Spojených států Donald Trump a vůdce Severní Koreje Kim Čong-un.

Oba státníci přiletěli do Singapuru v neděli. Na letišti je přivítal tamní ministr zahraničí Vivian Balakrishnan, poté zamířili do luxusních hotelů.

„Je skvělé být v Singapuru, ve vzduchu je vzrušení,“ napsal Trump v pondělí na Twitteru. Ve stejný den poobědval se singapurským premiérem Lee Hsien Loongem v prezidentském paláci, kde předčasně oslavil své 72. narozeniny. Úterní setkání bude podle Trumpa velmi zajímavé.

Kim se setkal se singapurským premiérem již v neděli po příletu do země. Na pondělí nemá Kim naplánovaný žádný oficiální program.

Trump a Kim se mají sejít v úterý na ostrově Sentosa. Hlavním tématem rozhovorů bude pravděpodobně jaderné odzbrojení KLDR. Podle analytiků možná dojde k podpisu nové mírové dohody. Ta by nahradila smlouvu o příměří, která ukončila korejskou válku v 50. letech.

Celé setkání bude stát 20 milionů singapurských dolarů (326 milionů korun).

  • Konec onlinu

    Dnešní online končí. Vývoj schůzky Donalda Trumpa s Kim Čong-unem budeme minutu po minutě sledovat i zítra od brzkých ranních hodin.

  • Akcie v USA mírně stouply

    Americké akcie zahájily týden mírným růstem. Pozornost investorů se přesunula od neshod na víkendovém summitu ekonomicky nejvyspělejších zemí G7 k úterní schůzce amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

  • Kim Čong-un překvapil turisty, procházel se po Singapuru

    Severokorejský diktátor Kim Čong-un překvapil singapurské turisty. Navzdory všudypřítomným bezpečnostním opatřením se v pondělí večer vydal na krátkou procházku mimo zdi hotelu. Nejprve zamířil na nábřeží do zahrady, kde je k vidění největší světový skleník s nejvyšším zastřešeným vodopádem na světě. O chvíli později si ho překvapení turisté mohli natočit před hotelem Marina Bay Sands a v blízkém parku Marion.

    Kim Čong-un před hotelem Marina Bay Sands.Video: Reuters

  • Analytici doporučují určit časový plán denuklearizace KLDR

    Stanovení konkrétního, časově ohraničeného plánu denuklearizace Severní Koreje a způsoby ověření budou podle analytiků klíčové pro úspěch procesu jaderného odzbrojení KLDR. Takové detaily ale patrně nelze od úterního summitu severokorejského vůdce Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem očekávat, píše agentura AP. I sám Trump připouští, že vrcholná schůzka bude mít spíš seznamovací charakter.

  • Kim si s sebou přivezl přenosnou toaletu, vlastní jídlo a neprůstřelnou limuzínu

    Informoval o tom zpravodajský server The Independent. Severokorejský vůdce má údajně strach z toho, že by zahraniční agenti zkoumali jeho stolici, aby zjistili více o jeho soukromém životě a zdravotním stavu.

  • Česká stopa v luxusních apartmánech obou státníků

    Kimovo apartmá v hotelu St. Regis stojí skoro 150 000 korun na noc. Na 335 metrech čtverečních na něj čekají umělecká díla včetně obrazu od Marka Chagalla nebo jacuzzi v mramorem vykládané koupelně. Posvítit si může křišťálovými lustry z dílny jablonecké sklářské firmy Preciosa. V hotelu St. Regis instalovala své výrobky také novoborská sklářská a designérská společnost Lasvit.

    Donald Trump se ubytoval v ještě o něco větším apartmá hotelu Shangri La. Bude si moci vybrat z osmi hotelových restaurací či se projít orchidejovou zahradou. Také tento hotel vlastní vybavení s českou stopou, jablonecká Preciosa pro něj vyrobila svítidla pro lobby, bary a chodby. Obě české firmy mají v Singapuru své pobočky.

    Hotely Shangri-La i St. Regis mají část vybavení od českých firem.Video: Reuters

  • Česká stopa v luxusních apartmánech obou státníků

    Kimovo apartmá v hotelu St. Regis stojí skoro 150 000 korun na noc. Na 335 metrech čtverečních na něj čekají umělecká díla včetně obrazu od Marka Chagalla nebo jacuzzi v mramorem vykládané koupelně. Posvítit si může křišťálovými lustry z dílny jablonecké sklářské firmy Preciosa. V hotelu St. Regis instalovala své výrobky také novoborská sklářská a designérská společnost Lasvit.

    Donald Trump se ubytoval v ještě o něco větším apartmá hotelu Shangri La. Bude si moci vybrat z osmi hotelových restaurací či se projít orchidejovou zahradou. Také tento hotel vlastní vybavení s českou stopou, jablonecká Preciosa pro něj vyrobila svítidla pro lobby, bary a chodby. Obě české firmy mají v Singapuru své pobočky.

    V hotelu St. Regis instalovala své výrobky novoborská sklářská a designérská společnost LasvitVideo: Reuters

  • Kim se vydal na večerní prohlídku Singapuru

    Singapurský ministr zahraničí Vivan Balakrishnan zveřejnil na svém Twitteru fotku s Kimem. Severokorejský vůdce večer místního času opustil hotel a v koloně asi 30 automobilů se vydal na prohlídku Singapuru. Při odchodu z hotelu se na přítomné novináře usmíval, napsala agentura Reuters.

    Kim si prohlédl pobřežní park, kde se nachází největší skleník a nejdelší krytý vodopád na světě. Podle listu The Straits Times se vydal i na vyhlídkovou terasu na střeše hotelu Marina Bay Sands, odkud je velkolepý pohled na centrum města.

  • Severokorejská delegace se snaží co nejvíce využít pobyt v Singapuru

    Pro některé členy severokorejské delegace složené z funkcionářů, novinářů a bezpečnostních pracovníků je summit nejen vzácnou příležitostí k vytvoření diplomatických vztahů, ale i k prozkoumání Singapuru, jednoho z nejbohatších městských států na světě. Zatímco několik Severokorejců v oblecích se ráno místního času vydalo z hotelu na jednání s americkou delegací, větší skupina podle agentury Reuters vyrazila v letních košilích na nákupy.

  • Kde k summitu dojde?

    Název ostrova Sentosa, který bude hostit úterní summit, v malajštině znamená mír a klid. Rozkládá se na necelých pěti kilometrech čtverečních. Fakt, že je oddělený od pevniny, pomůže organizátorům a ostraze zabránit v přístupu nezvaným hostům. Na ostrově se nachází několik pláží a atrakcí, mimo jiné Universal Studios. Po ostrově se volně pohybují pávi. 

     

  • Severokorejský ministr zahraničí označil izraelského prezidenta „smradlavým sionistou“

    Ve chvíli, kdy v Singapuru vrcholí přípravy na úterní summit, dochází k ostré výměně názorů mezi KLDR a Izraelem. Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho dnes na Twitteru označil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za „smradlavého sionistu“ a obvinil ho, že lže a nese odpovědnost za zabíjení Palestinců v Gaze. Tweet byl zřejmě reakcí na nedělní video, v němž Netanjahu nabídl Íráncům, že jim Izrael pomůže recyklovat vodu. Informoval o tom izraelský list The Jerusalem Post. O podivném výpadu Pchjongjangu informoval také izraelský list Haarec. Na rozdíl od The Jerusalem Post ale napsal, že se mu nepodařilo nezávisle ověřit, zda šlo o pravý twitterový účet severokorejského ministra.

    Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanuel Nahšon v reakci na tweet severokorejského ministra zahraničí napsal: „Když to vezmeme z té světlejší stránky, sledujete nás na Twitteru a reagujete. Bohužel nás ale bezdůvodně urážíte. Izrael chce mír a brání se brutálnímu nenávistnému íránskému režimu, který si přeje naše zničení.“

  • AP: Kim ovládá širokou paletu vyjednávacích taktik

    Kim se po šesti letech izolace od světového dění minulý měsíc sešel s prezidenty Jižní Koreje a Číny. Média nyní spekulují, jakou taktiku zvolí při úterním setkání s Trumpem. Agentura AP uvádí, že Kim umí při jednání s dalšími politiky využít momentu překvapení, na summit bude perfektně připraven, pokusí se udržet dostatečný manévrovací prostor a vyvolat zdání příslibu, od kterého půjde lehce upustit, a využije svého charismatu.

  • Ze Singapuru byli deportováni dva novináři, dalších několik lidí nebylo vpuštěno do země

    Přípravy summit se neobešly bez komplikací: ze Singapuru byli deportováni dva jihokorejští novináři, kteří vnikli na pozemek rezidence severokorejského velvyslance. Oba novináři byli zatčeni ve čtvrtek. Singapurské ministerstvo vnitra v neděli oznámilo, že v sobotu byl odmítnut vstup osobě z nejmenované asijské země. Bezpečnostní zaměstnanci prý zjistili, že si tato osoba prohlížela internetové stránky věnované sebevražedným atentátům. Kromě této osoby Singapur na své území v minulých dnech nepustil kvůli summitu další tři lidi, mezi nimiž byl Australan s teroristickou minulostí.

  • Jaký je plán summitu?

    Trump a Kim by si měli v singapurském hotelu Capella v úterý v 9:00 místního času (3:00 SELČ) potřást rukama, další až dvě hodiny stráví jednáním mezi čtyřma očima, pouze za přítomnosti tlumočníků. Poté se k nim připojí jejich poradci, napsala agentura AP. Podle zpravodajského serveru The Independent chce severokorejská delegace opustit Singapur už ve 14:00 místního času.

  • Hotely, kde pobývají Trump a Kim, zdobí výrobky českých firem Preciosa a Lasvit

    Zahraniční média zaznamenala, že v Kimově v hotelu St. Regis svítí české křišťálové lustry. Jablonecká sklářská společnost Preciosa dnes na dotaz ČTK uvedla, že jde o její výrobky. Do hotelu Shangri-La, kde bydlí Trump, zase Preciosa dodala svítidla pro lobby, bar nebo chodby.

    „Pokud pan Kim zůstane v prezidentském apartmá v ceně 5770 eur za noc (asi 148 550 korun), bude se moci těšit z jacuzzi v mramorem vykládané koupelně. Čekat na něj bude osobní komorník a šéfkuchař pod českými křišťálovými lustry,“ napsal na svém webu list The Independent. Apartmá má asi 335 metrů čtverečních, zdobí ho umělecká díla včetně obrazu Marka Chagalla. V hotelu St. Regis jsou podle dostupných informací také výrobky novoborské firmy Lasvit.

  • Trump před summitem mluvil s japonským a jihokorejským lídrem

    Telefonický hovor Trumpa s Mun Če-inem potvrdila jihokorejská prezidentská kancelář. Další detaily ale neposkytla, brífink se má uskutečnit později. Jihokorejská tisková agentura Yonhap uvedla, že lídři spolu mluvili o denuklearizaci.

    Oba telefonáty novinářům v Singapuru potvrdil také americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

  • USA poskytnou KLDR bezpečnostní záruky výměnou za úplnou denuklearizaci

    Před úterním summitem Trumpa a Kima to dnes novinářům v Singapuru řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Washington podle něj chce severokorejskému režimu ukázat, že rozhodnutí vzdát se jaderných zbraní Pchjongjang neohrozí, ale bude mít přesně opačný efekt. „Spojené státy jsou připraveny Severokorejce ujistit, že denuklearizace není záležitost, která by pro ně měla špatný konec,“ podotkl šéf americké diplomacie.

    Pompeo nicméně odmítl sdělit, zda je Trump ochoten zvážit stažení 28 500 vojáků, které Spojené státy mají od korejské války z let 1950-53 na jihokorejském území. Právě to v minulosti KLDR při rozhovorech o ukončení svých jaderných zbrojních programů požadovala.

  • Americká moderátorka označila summit za setkání dvou diktátorů, musela se omluvit

    Slova Abby Huntsmanové ve vysílání vyvolala na Twitteru bouřlivou reakci. Moderátorka televize Fox News se následně omluvila. „Omluvila jsem se. Nikdy jsem neřekla, že jsem perfektní člověk. Všichni děláme chyby, já jsem jich udělala mnoho. Pojďme se nyní zabývat věcmi, na kterých skutečně záleží,“ napsala.

  • Trump se chce při jednání s Kimem řídit instinktem

    Podle svých slov hned během první minuty pozná, zda to Severokorejci myslí s denuklearizací vážně. Na otázku ohledně plánování summitu Trump novinářům řekl: „Myslím si, že se nemusím moc připravovat. Je to otázka přístupu. Je to otázka ochoty řešit problémy.“

    Tato prohlášení, stejně jako rychlost, s jakou byl summit svolán, vyvolávají obavy expertů, že Trump bude na jednání podstatně hůř připravený než severokorejský vůdce. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který v poslední době dvakrát navštívil Pchjongjang, ale tyto obavy dnes odmítl. „Trump je na schůzku dobře připravený,“ zdůraznil.

  • Severokorejský státní list mluví o možnosti ustavení nových vztahů s USA

    „Kim přicestoval do Singapuru se záměrem potkat se s Trumpem a uspokojit požadavky nové éry, napsal den před summitem obou vůdců severokorejský státní deník Rodong Sinmun.

    Podle BBC dále deník uvedl, že dojde k výměně názorů za účelem ustavení trvalého a mírového režimu na Korejském poloostrově a vyřešení společných problémů, včetně denuklearizace území.

    „I přesto, že země s námi měla v minulosti nepřátelský vztah, náš postoj je takový, že pokud země respektuje naši autonomii, my se budeme snažit o normalizaci vztahů skrze dialog, napsal list.

Reklama

Hlavní zprávy