Hlavní obsah
Online

Britští poslanci odmítli druhé referendum, požádají EU o odložení odchodu

Ani po dvou letech vyjednávání s Bruselem a britskými poslanci se premiérce nepodařilo podruhé prosadit plán brexitové dohody.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Britská Dolní sněmovna ve středu večer odmítla odchod z Evropské unie bez rozlukové dohody. Odhlasování tohoto návrhu ale není pro vládu závazné. Poslanci v úterý večer jasným rozdílem odmítli návrh dohody premiérky Mayové.

Článek

Britští poslanci ve středu odmítli odchod Británie z Evropské unie bez dohody, ve čtvrtek odmítli druhé referendum a usnesli se, že Británie požádá EU o odložení odchodu „nejméně o tři měsíce“.

Odkladu odluky, která podle dosud předpokládaného harmonogramu nastane za 16 dní, se EU nebrání, chce ale od Londýna vědět, co přesně si od takového kroku slibuje.

Během parlamentních interpelací Mayová řekla, že si nadále přeje, aby Británie opustila EU s dobrou dohodou. Britský tisk ale píše, že zabránit neřízenému brexitu v podstatě není v moci vlády, a očekává brzy vlnu ministerských demisí. Podle předsedy opozičních labouristů Jeremyho Corbyna je nyní odklad brexitu nevyhnutelný, ale tento krok bez jasného cíle není řešením. Poslanci by měli převzít nad brexitem kontrolu, dodal Corbyn s tím, že se bude snažit najít v Dolní sněmovně kompromis.

Podle hlavního brexitového vyjednávače EU Michela Barniera riziko, že Británie odejde z EU bez dohody, nebylo nikdy vyšší. Evropští politici by to podle něj neměli podceňovat, stejně jako důsledky tohoto scénáře. Mluvčí německé vlády ve středu uvedla, že Německo lituje, že britští poslanci znovu odmítli brexitovou dohodu, zároveň ale zdůraznila, že brexit bez dohody „by nebyl v ničím zájmu“.

Země se stále připravuje na tvrdý odchod v případě brexitu bez dohody, který ale ve středu večer poslanci odmítli, britská vláda chce nechat zboží mířící z Irska do Severního Irska dočasně bez kontrol a předejít tak obávanému zavedení tvrdé hranice mezi oběma částmi ostrova, vyplývá z plánu zveřejněného ve středu. Zároveň chce Londýn rozšířit seznam zboží dováženého ze zemí mimo EU, které nebude podléhat clům. V reakci na oznámení Británie dnes mluvčí Evropské komise uvedl, že EU v případě brexitu bez dohody začne uplatňovat na zboží z Británie standardní cla podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO).

Evropský parlament ve středu schválil sérii opatření, která mají zabránit negativním dopadům případného brexitu bez dohody. Týkají se leteckého a silničního spojení Británie s EU, zachování práv občanů či studijních pobytů v rámci programu Erasmus+. Jde nicméně o jednostranná opatření, která předpokládají reciproční kroky z britské strany.

  • Sněmovna odmítla i druhý dodatek o dalším hlasování 20. března

    Druhý dodatek, který by Dolní sněmovně umožnil jednat o dalších možnostech 20. března, byl těsně zamítnut 314 hlasy proti 312.

  • Britský parlament schválil návrh vlády o odložení brexitu

    Britští poslanci přijali návrh o odložení termínu vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Pro vládní návrh se vyslovilo 412 poslanců, proti hlasovalo 202. Spojené království tedy z Evropské unie nevystoupí v plánovaném termínu 29. března, odchod může být odložen až o tři měsíce. Britská premiérka Theresa Mayová tedy bude muset o odkladu jednat se členy Evropské unie v Bruselu. Posunutí brexitu ale musí odsouhlasit všech 27 členských států.

  • Poslanci zamítli druhé referendum o brexitu

    Britští poslanci právě odmítli možnost druhého referenda o výstupu Británie z Evropské unie. Proti bylo 334 poslanců, pro jen 85.

  • Hlasování začne v 18 hodin, poslanci budou jednat až o čtyřech dodatcích

    Hlasování poslanců o následujících krocích ohledně brexitu začne v Dolní sněmovně v šest hodin večer našeho času. Vedle hlasování o vládním návrhu na odklad odchodu Velké Británie z Evropské unie budou britští poslanci pravděpodobně projednávat ještě další tři dodatky. Z předložených návrhů je vybral předseda Dolní sněmovny John Bercow.

    První dodatek předložila nezávislá poslankyně Sarah Wollastonová. V něm vyzývá vládu k odložení brexitu a uspořádání nového referenda. Návrh však sněmovnou pravděpodobně neprojde, jelikož se jej nechystá podpořit ani opoziční Labouristická strana. Ta sice snahu o uspořádání dalšího referenda podporuje, její poslanci ale podle stínového ministra pro brexit Keira Starmera dostanou pokyn, aby se u dodatku o referendu zdrželi hlasování.

    Labouristický poslanec Hilary Benn v druhém dodatku žádá vládu, aby poslancům umožnila 20. března hlasovat o různých možnostech dalšího postupu v brexitové krizi, což by sněmovně mělo umožnit najít cestu ze současné patové situace.

    Třetí dodatek od Chrise Bryanta požaduje, aby už vláda dohodu o brexitu do sněmovny nepředkládala.

    Čtvrtý vybraný dodatek požaduje zmiňovaný odklad odchodu z Evropské unie, aby tak mohlo dojít k vyloučení brexitu bez dohody.

  • Poslanci Dolní sněmovny se připravují na hlasování o odložení odchodu z EU

    Poslanci britské Dolní sněmovny se připravují na hlasování o tom, zda požádají o odklad brexitu. Kromě návrhu na odklad předloženého vládou premiérky Theresy Mayové by zákonodárci mohli hlasovat až o čtyřech poslaneckých dodatcích, které požadují mimo jiné druhé referendum. Jeden z dodatků chce zabránit, aby vláda opět předložila k hlasování již dvakrát odmítnutou brexitovou dohodu. Britská média spekulují, že by se Mayová mohla pokusit dohodu napotřetí protlačit parlamentem již příští týden.

  • Mayová má i nadále problémy s poslušností poslanců

    „Autorita britské premiérky Theresy Mayové v Dolní sněmovně i nadále eroduje,“ říká šéfkomentátor Jiří Hošek, hned 5 členů vlády se podle něj vzepřelo stranické disciplíně a vyvázlo bez trestu. V minulosti by přitom jednotliví ministři přišli o členství v poslaneckém klubu konzervativní strany.

  • Chaotický brexit zřejmě nebude

    „Varianta brexitu bez smlouvy papírově padla, když ale nedojde k budoucí shodě, Británie stále může opustit Evropskou unii bez dohody,“ říká šéfkomentátor Jiří Hošek a dodává: „Pravděpodobnost, že by 29. března došlo k chaotickému brexitu, se ale snížila.“ Premiérka Mayová se podle Hoška příští týden bude snažit protlačit sněmovnou třetí návrh na brexitovou dohodu, který už poslanci dvakrát odmítli.

  • „Brexit nechceme, Velká Británie by ale měla odejít s dohodou,“ říká Petříček

    „Chceme, aby Velká Británie vystoupila z Evropské unie s dohodou,“ řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček k tématu možného schvalování odkladu brexitu členskými státy EU. Česká republika je podle Petříčka od začátku proti brexitu. Pokud k němu musí dojít, chce, aby nedošlo k poškození českých občanů.

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček o brexitu v Bruselu.Video: Jolana Humpálová

  • Mayová umožnila konzervativním poslancům hlasovat libovolně, její vliv ve straně slábne

    Při dnešním hlasování o tom, zda chtějí poslanci požádat EU o odložení termínu brexitu, budou moci konzervativní zákonodárci hlasovat libovolně. Informovala o tom televize Sky News.

    To například neplatilo v případě včerejšího hlasování, kdy strana uplatnila tzv. party whip, tedy zjednodušeně nástroj vedení strany, podle něhož mají poslanci hlasovat v souladu se stranickou linií.

    Právě tu nejsilnější podobu „party whipu” včera ignorovali někteří konzervativci, když se hlasovalo o tom, že nepřipadá v úvahu žádná forma brexitu bez dohody.

    Podle analytiků deníku The Guardian to vypovídá o názorovém rozštěpu uvnitř Konzervativní strany, stejně jako o slábnoucí schopnosti premiérky udržet si v partaji rozhodující slovo.

  • Tusk je ochotný se u evropských lídrů přimluvit za dlouhý odklad brexitu

    Předseda Evropské rady Donald Tusk se přimluví u evropské sedmadvacítky, aby vyhověla návrhu Velké Británie na dlouhý odklad termínu brexitu. A to v případě, že Británie „shledá nezbytným přehodnotit svou brexitovou strategii”. Tusk to napsal na svém Twitteru.

    Důsledkem dlouhého odložení brexitu by byla skutečnost, že by Velká Británie opustila EU nejspíše až po 30. červnu. To by znamenalo, že volby do Evropského parlamentu by se konaly i ve Velké Británii. Proti tomu se v minulosti vyslovil například rakouský kancléř Sebastian Kurz.

    Celá záležitost je však stále ve fázi vyjednávání. Na případném odložení termínu brexitu se totiž musí jednohlasně shodnout všech zbylých 27 států Evropské unie.

    Ve hře je také ještě možnost krátkého prodloužení, které by termín brexitu odsunulo na konec května. V takovém případě by se Britové evropských voleb nezúčastnili.

  • Oči v sloup a výraz frustrace. Moderátorka podle Britů shrnula náladu celé země

    Britové si na sociálních sítích s pobavením sdílejí reakci moderátorky BBC Emily Maitlisové, která uvádí pořad Newsnight. Nenápadným, avšak výmluvným způsobem podle deníku The Independent naznačila, co si o průběhu jednání myslí celá Británie.

    Při rozhovoru s labouristickým poslancem Barrym Gardinerem ohledně budoucího postoje strany k brexitu se dočkala odpovědi, že si Labour Party teprve musí ujasnit, jaké bude mít k brexitu stanovisko, pokud by padla vláda a nastaly předčasné volby.

    Maitlisová si urovnala papíry a s nenápadným výrazem frustrace obrátila oči v sloup. Podle některých uživatelů Twitteru tak vystihla náladu celé země.

  • Tvrdý brexit může nastat i navzdory vůli poslanců, upozornila vůdkyně Dolní sněmovny

    Vůdkyně Dolní sněmovny Andrea Leadsomová se nechala slyšet, že tvrdý brexit je ještě stále hrozící variantou navzdory včerejšímu hlasování poslanců, které tuto možnost jasně odmítlo. Informoval o tom deník The Guardian.

    Leadsomová upozornila, že může nastat situace, kdy EU odmítne prodloužení termínu odchodu Velké Británie z evropské osmadvacítky. Ten je nyní naplánován na 29. března.

  • Doufám, že se oběsíte, napsal rozhněvaný občan poslanci konzervativců

    Poslanec Konzervativní strany Johnny Mercer obdržel útočnou zprávu na Facebooku. Jednalo se zřejmě o reakci rozhněvaného občana na skutečnost, že je Mercer jedním z konzervativců, kteří přes dlouhodobou kritiku nakonec podpořili podobu dohody s EU, kterou navrhla premiérka Mayová.

    „Jste špinavý kus h…a, nejste demokrat, vsadím se, že vás uplatili. Jako veteránovi se mi hnusíte. Doufám, že se oběsíte,“ zněla zpráva, kterou poslanec obdržel na Facebooku.

    „Díky, Garry,“ odpověděl Mercer.

  • Mayová se nesnaží o kompromis, kritizuje přístup premiérky stínový ministr financí

    Stínový ministr financí, labourista John McDonnell, vyzval obě strany Dolní sněmovny parlamentu, aby usilovaly o kompromis. Uvedl to v rozhovoru pro stanici Sky News.

    „Problém s přístupem premiérky je ten, že nepřišla do parlamentu najít kompromis. Přišla a v podstatě řekla ‚moje dohoda, nebo žádná dohoda,“ zhodnotil v rozhovoru přístup premiérky Mayové.

    K možnosti druhého referenda o brexitu uvedl, že prioritou Labour Party je zabránit prosazení „zbrklé” dohody s EU, kterou podle něj prosazují konzervativci. Strana by podle McDonnella preferovala předčasné volby. Pokud by se to nepodařilo, chtějí labouristé přijít s vlastním návrhem „rozvodové smlouvy” s EU.

  • Tisk mluví o včerejším hlasování jako o selhání

    Britská premiérka Theresa Mayová, která v Dolní sněmovně zažila další ponížení, připravuje třetí hlasování o brexitové dohodě, kterou parlament již dvakrát odmítl. Shoduje se na tom dnešní britský tisk, který středeční dění v parlamentu popsal jako kolaps a vládu chaosu.

    Deník Daily Mirror o středečním dění informoval čtenáře titulkem Kolaps. V podtitulcích uvádí, že brexitová krize se dále prohlubuje a že premiérka Theresa Mayová utrpěla v Dolní sněmovně další ponižující porážku. Premiérka, která ztrácí kontrolu nad Konzervativní stranou, se nyní obává rezignací ve svém kabinetu.

    Kolaps jako titulek vybral také deník The Independent. Ten napsal, že odklad brexitu je nyní zase o něco pravděpodobnější, když poslanci odmítli schválit odchod z Unie bez dohody. Deník i dále napsal, že zastánce vystoupení z EU zachvátila panika z možného ohrožení odluky, takže se začínají klonit k plánu premiérky, který zahrnuje již dvakrát parlamentem odmítnutou dohodu.

    Také The Guardian napsal, že Mayová adresovala toryům poslední varování, že když ji nepodpoří, o brexit přijdou.

    Britský prounijní týdeník The New European ve zvláštním vydání napsal, že se konečně všichni mohou shodnout na tom, že je načase opustit premiérku Mayovou.

  • Klíčové body středečního dění v britské Dolní sněmovně

    • Poslanci úplně odmítli tvrdý brexit pro všechny případy tím, že přijali pozměňovací návrh poslankyně Spelmanové.

    • Rozhodnutí není pro vládu právně závazné a nemusí se jím nutně řídit.

    • Odmítnuta byla i alternativa v podobě Malthouseova kompromisu.

    • Zítra budou poslanci hlasovat o tom, zda vláda požádá Evropskou unii o souhlas k odložení termínu brexitu na 30. červen.

    • Premiérka Theresa Mayová stále chce odchod s dohodou.

    Foto: Parliamentlive.tv.

  • Rees-Mogg nevylučuje podporu dohody

    Jacob Rees-Mogg, poslanec Konzervativní strany, proslulý zastánce brexitu a člen konzervativní euroskeptické skupiny, překvapil, když pro list The Guardian naznačil, že možná nakonec dohodu Mayové podpoří.

    „Musíme vyčkat na to, zda přijde nějaká změna v dohodě, která by přiměla poslance ji podpořit. Nejsem neoblomný,“ řekl.

    Foto: Shutterstock.com

    Foto: Shutterstock.com.

  • Rezignace Newtonové potvrzena

    Britská média informují o tom, že ministryně práce a penzí Sarah Newtonová oficiálně rezignovala na svůj post. Stala se tak patnáctým členem kabinetu Mayové, který kvůli brexitu odstoupil.

  • „Byl jsem v armádě, tam mě neučili prohrávat“

    Konzervativní poslanec Mark Francois potvrdil politické editorce Sky News Beth Rigbyové, že i v potenciálním třetím hlasování o dohodě návrh Mayové nepodpoří. Je to podle něj pro Spojené království prohra.

    „Není to výhra, ale prohra. Nepřipojím se k prohře. Byl jsem v armádě, tam mě netrénovali k prohrávání,“ řekl Francois.

  • EU: Vyloučit tvrdý brexit nestačí

    Tiskový mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas řekl pro stanici Sky News, že pouhé vyloučení brexitu bez dohody nestačí.

    „Pro úplné zbavení se hrozby tvrdého brexitu musíte nejen odmítnout odchod bez dohody, musíte se také dohodnout na konkrétní dohodě,“ řekl.

Reklama

Hlavní zprávy