Hlavní obsah

Ve Žďárských vrších mohou lidé jít na 17 osmistovkových vrchů, jsou to i závody

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Žďárských vrších mohou zájemci v září zkusit vyjít nebo vyběhnout na co nejvyšší počet ze 17 osmistovkových vrchů za 24 hodin. Akce se letos uskuteční podesáté, účastní se jí lidé zaměření na různé vytrvalostní závody.

Článek

Návštěvu vrcholů Vysočiny měřících nejméně 800 metrů si turisté také mohou vybrat jako tematický cíl dovolené nebo výletů. „My jsme letos vydali takový poutníkův zápisník, který je deníčkem věnovaným osmistovkám,“ řekla Marie Rajnošková z Domu přírody Žďárských vrchů v Krátké u Sněžného. Vedle největších kopců Žďárských vrchů je do zápisníku doplněná Javořice s nadmořskou výškou 837 metrů, která nejvyšším vrcholem Jihlavských vrchů i celé Českomoravské vrchoviny. Devět skal, nejvyšší místo Žďárských vrchů, měří 836 metrů.

Zápisníků bylo vydáno okolo 2000 kusů, turisté si je kromě domu přírody mohou vyzvednout například v infocentru v Novém Městě na Moravě. Návštěvu každého osmistovkového vrchu si v deníku potvrdí obtiskem originálního symbolu, který najdou na kopci. „Máme tam takové kovové destičky, na kterých je plasticky znázorněný list některého ze stromů, který roste ve Žďárských vrších,“ uvedla Rajnošková.

Podzimní navigačně orientační pochod či běh po osmistovkách Žďárských vrchů pořádá spolek Bratrstvo Žďárských vrchů spolu s obecně prospěšnou společností Chaloupky. Organizátoři se podle Rajnoškové inspirovali vytrvalostním závodem v Beskydech, jehož cílem je překonat v daném časovém limitu až pět určených beskydských vrcholů. Řekli si, že osmistovky ve Ždárských vrších budou taky krásná akce, která nebude tak fyzicky náročná. Udržet ji ale chtějí v komorním duchu. Účastníků byly v minulých ročnících desítky, organizátoři podle Rajnoškové chtěli počet udržet do stovky.

Závodníci volí různou taktiku. Někteří chodí každý rok po stejné trase, další zkoušejí různé cesty. „Někteří chodí ve dvojicích, někteří jdou sami, někteří jdou s GPS, někteří jen s mapou. někteří vystartují o půlnoci a o půl osmé už jsou u nás na snídani, jiní přijdou před půlnocí, neomezujeme je,“ popsala Rajnošková průběh akce.

Letošní desátý ročník bude 18. září. Start i cíl je v Krátké. Základní trasa závodu se týká jen 16 ze 17 osmistovek, které jsou nejkratší vzdušnou čarou vzdálené 44,5 kilometru. Podle Rajnoškové se organizátoři až během let dověděli, že se po přeměření dostal mezi osmistovky i vrch Bohdalec poblíž Sněžného.

Odměnu za zdolání 16 vrchů získalo podle webu organizátorů do loňska 167 účastníků. Další vrchol navíc zatím zvládlo během jednoho dne překonat 66 lidí, nejrychlejšímu loňskému závodníku na to stačilo necelých šest hodin.

Reklama

Doporučované