Hlavní obsah

Ve Žďárských vrších začnou po letní sezoně opravy Milovského rybníka

Foto: Jaroslav Brousil

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Žďárských vrších letos začne revitalizace Milovského rybníka, která zahrnuje opravu hráze i budování tůní v jeho okolí. V oblasti začnou letos i další velké akce zaměřené na obnovování rybníků a jejich okolí.

Článek

Na akci za 15 milionů korun bez daně dostal dotaci městys Sněžné, jemuž tento rybník patří a má tam i kemp. Hlavní stavební práce začnou v září. Vyplývá to z informací Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy a městyse.

V osadě Milovy, která je místní částí Sněžného, je řada rekreačních středisek včetně velkého hotelu Devět skal. Kemp městys pronajímá.

Přibližně sedmihektarový rybník čeká oprava hráze a technických objektů. „Upraveno bude obtokové koryto nad rybníkem, tak, aby se podpořil rozvoj vzácného a chráněného rdestu alpského, který zde roste,“ uvedla mimo jiné na webu správa CHKO. Na louce, která je součástí přírodní rezervace Meandry Svratky u Milov, bude zároveň vyhloubeno pět tůní.

Zakázku podle věstníku veřejných zakázek městys zadal společnosti Ekostavby Brno. Převážnou část nákladů by měl pokrýt z dotace, již má slíbenou z Operačního programu životní prostředí. Podle rozhodnutí o poskytnutí dotace by práce měly být dokončeny do léta 2023.

Na území CHKO Ždárské vrchy začnou letos i další velké akce zaměřené na obnovování rybníků a jejich okolí. Město Svratka během úprav rybníka s jezem na řece Svratce udělá obtočné koryto, které ulehčí pohyb rybám a jiným vodním živočichům migrujícím v řece. Radnice dříve uvedla, že jde o dotovaný projekt asi za 25 milionů korun. Revitalizaci úseku řeky nad rybníkem, mezi obcemi Svratka a Herálec, připravuje Povodí Moravy, informovala správa CHKO.

Další práce plánované na letošek se na území této chráněné krajinné oblasti budou týkat Velkého a Malého Černého rybníka u Košinova v okrese Chrudim. Rybníky kvůli poškozeným hrázím pomalu zanikají. Chystané úpravy by měly směřovat k návratu vody do této lokality. Nositelem projektu jsou Diecézní lesy Hradec Králové, uvedla správa CHKO na webu.

CHKO Žďárské vrchy se rozkládá na území s rozlohou 70.940 hektarů. Kromě Žďárska zasahuje do okresů Havlíčkův Brod, Chrudim a Svitavy.

Reklama

Doporučované