Hlavní obsah

Ve Žďáru nad Sázavou má letos začít velká přestavba čistírny vody

Foto: Ivan O. Straka

Na čistotě řeky se podílí výrazně i kvalita vypouštěných odpadních vod.

Reklama

Dotovaná přestavba čistírny odpadních vod má předpokládané náklady do 300 milionů korun. Aby na ni město nemuselo přispívat ze svých peněz, chce ji předat svazku obcí, jehož je členem.

Článek

Převod už schválilo městské zastupitelstvo, valná hromada Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko ho projedná v březnu. „Já předpokládám, že valná hromada s tím bude souhlasit, je to systémová změna pro celý svazek,“ řekl Radek Zlesák (poslanec za ANO), žďárský radní a místopředseda předsednictva svazku. Vysvětlil, že o převod do společného infrastrukturního majetku svazku teď mohou požádat i jiná sídla, pokud jejich čistírna stejně jako ve Žďáru nad Sázavou slouží více obcím.

Na přestavbu žďárské čistírny má svazek od loňska slíbenou dotaci 148 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí. Pokud bude schválen převod majetku, svazek doplatí i zbývající díl peněz - na obnovu této infrastruktury jde obecně 40 procent z ceny vybíraného stočného.

Svazek se teď chystá vybírat dodavatele na přestavbu žďárské čistírny, letos by se mělo začít. Stavební práce budou prováděné dva roky. Žďárská čistírna už kromě jednadvacetitisícového města čistí splašky z Polničky a části Hamrů, výhledově bude čistit odpadní vodu z celé obce Hamry a ze vsí Počítky a Vysoké. Její plánovaná kapacita je 39 400 ekvivalentních obyvatel, což umožní do budoucna rozvoj Žďáru, ale i přilehlých obcí.

Čistírna byla postavená v 60. letech minulého století, rekonstruovaná už byla ve druhé polovině 90. let. Už však nedokáže pojmout všechnu odpadní vodu při deštích. Po plánované modernizaci vyčistí víc vody, zvýší se také kvalita čištění splašků, díky čemuž se zlepší čistota až 17 kilometrů toku Sázavy.

Reklama

Doporučované