Hlavní obsah

Ve Žďáru nad Sázavou vznikla farma na 3D tisk z betonu, vytisknout chce i školu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Žďáru nad Sázavou vzniká největší farma na 3D tisk betonu v Česku, která zároveň patří mezi deset největších tiskáren betonu na světě. Robotická pracoviště jsou v závodě společnosti ICE Industrial Services.

Článek

Pomocí 3D tisku by chtěla firma ve Žďáru nad Sázavou postavit kavárnu a pak i školu. Zaměřit se ale chce na světový trh. Projekt je unikátní tím, že se věnuje automatizaci stavebnictví. „Což je podle názoru mnohých nejméně modernizovaný a automatizovaný obor lidského snažení,“ řekl Tomáš Vránek, zakladatel a ředitel ICE Industrial Services. Dlouhodobě na stavbách chybí řemeslníci a zedníci.

Technologie 3D tisku betonu umožní vytvořit hrubé stavby až pětkrát rychleji a proti klasické technologii lití do bednění ušetřit i 70 procent materiálu. „Myslíme, že hrubou stavbu menšího domku bychom dokázali vytisknout za tři dny,“ uvedl Vránek. Vytištěné díly jsou duté, mohou mít rozmanitější tvary. Využití se podle Vránka v nejbližší době nabízí třeba pro sociální bydlení nebo pro pomoc při katastrofách. „Nemyslíme, že teď budeme tisknout luxusní vily,“ řekl.

„Náš největší cíl pro příští dva roky je vytisknout první 3D vytištěnou školu na severní polokouli,“ řekl Vránek. Podotkl, že první malá škola vytvořená touto technologií je v Africe. Ve Žďáru nad Sázavou by měla nejdřív vzniknout kavárna. Podle Vránka to bude pokusný objekt pro získání certifikací, které takto postavené domy budou potřebovat. Zkoušky se budou týkat například materiálu, pevností nebo termoregulačních vlastností.

Nové zázemí podle návrhu architekta Michala Postráneckého by pak pomocí 3D technologie měla získat soukromá základní škola Na Radosti. Vránek uvedl, že to bude charitativní projekt. „Budeme jednat s různými partnery, jak kdo může přispět,“ řekl.

Akciová společnost ICE Industrial Services dodává automatizované stroje a linky zákazníkům z automobilového průmyslu, strojírenství a dalších oborů. Podnikat začala v garáži, teď má 170 zaměstnanců. „Po devíti letech fungování máme za sebou 800 automatizačních projektů doslova po celém světě,“ řekl Vránek.

Za projektem fungujícím pod značkou ICE Coral stojí inovační tým sdružující přední české odborníky na 3D tisk, technologie betonu a automatizace. Na robotických pracovištích se už tisknou první kusy mobiliáře a první moduly domů. Podle Vránka chce firma vyvíjet zařízení, která budou tisknout díly pro domy přímo na stavbě, a to z lokálních materiálů.

Kvůli propojení akademické a byznysové sféry inicioval ICE Industrial Services založení institutu European Institute for Materials, Automation and Construction (EIMAC), který bude sídlit ve Žďáru nad Sázavou. Mezi partnery patří Ústav technologie stavebních hmot a dílců, univerzita ETH v Curychu, ČVUT v Praze nebo společnosti jako Siemens, Mapei a Sika.

ICE Industrial Services očekává za letošek obrat 340 milionů korun. Od roku 2018 je součástí skupiny MTX Group Petra Otavy.

Reklama

Doporučované