Hlavní obsah

Ve zdravotnictví je čtyřikrát více žen, mužský personál mizí. Lékařům i zdravotním bratrům nevyhovuje plat

České zdravotnictví čím dál rychleji přichází o muže – lékaře, lékárníky a zdravotní bratry.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

České zdravotnictví čím dál rychleji přichází o muže – lékaře, lékárníky a zdravotní bratry. Statistika je neúprosná – na jednoho muže připadají v oboru čtyři ženy. Mladí muži totiž podle statistiky ztrácí zájem o lékařskou profesi – důvodem je především finanční ohodnocení. Naopak ženy se hlásí na zdravotnické školy častěji.

Článek

Rozdíl je nemalý. 220 tisíc žen, 62 tisíc mužů – dva týmy zdravotnického personálu včetně sester a pečovatelů. Česko pak má větší podíl lékařek než třeba Německo, Rakousko nebo Švédsko. Ukázala to statistika České lékařské komory a nově i evropská data.

„Ten rozdíl je skutečně markantní,“ potvrdil Seznamu.cz náměstek Ministerstva zdravotnictví Roman Prymula. Na úbytku mužů v oboru se podepisuje i stárnutí lékařů nebo třeba odchod z oboru či do zahraničí. I když jsou ženy a muži vzájemně zastupitelní, může mít narůstající počet žen ve zdravotnictví negativní dopady.

Důvody jsou jednoduché – v některých oborech je potřeba velká fyzická síla. Zejména v ortopedii nebo traumatologii. Zdravotnický systém pak nereaguje třeba ani na potřeby žen-matek, například tím, že by jim umožnil zkrácené úvazky při výchově dítěte.

Podle předsedy České lékařské komory Milana Kubka by přitom zdravotnictví mělo pružně reagovat na potřeby rodičů a nezatěžovat lékaře a další zdravotnický personál nadmírou přesčasů.

Jasně patrný je také rozdíl mezi počtem lékárnic a lékárníků. U těch, kteří vydávají léky pacientům, vychází poměr šest ku jedné. Tedy šest žen na jednoho muže.

Čísla také jasně ukazují, že se muži na střední zdravotnické školy ani lékařské fakulty příliš nehrnou. Není tedy možné čekat změnu trendu v personálním obsazení nemocnic a dalších zdravotnických zařízeních ani pro příští roky. Žen bude spíš v oboru přibývat. Zájem mají hlavně o obor zubní lékařství.

V zemích Visegrádské skupiny je podíl mužů a žen v systému zdravotnictví podobný jako v Česku. Pokud jde o množství lékařů, jasně dominují ženy. Na Slovensku mezi všemi lékaři pracovalo v roce 2016 asi 57 procent žen, v Polsku to bylo 57 procent a v Maďarsku 56 procent.

Nejvýraznější převahou žen mezi lékaři se vyznačují baltské země. „V Lotyšsku byly mezi doktory v roce 2016 téměř tři čtvrtiny žen (74 %). V Estonsku tvořily ženy-lékařky 73 % a v Litvě necelých 70 %,“ uvádí projekt Evropa v datech.

Na opačném konci škály se umístily Lucembursko a Lichtenštejnsko, kde ženy tvoří jen necelou třetinu z celkového počtu lékařů, tedy zhruba 30 %.

Reklama

Související témata:

Doporučované