Hlavní obsah

Ve zdravotnictví začala první velká kontrola. Pak přijdou na řadu elitní nemocnice

Ministr zdravotnictví nařídil první velkou kontrolu. Týká se úřadu, který rozhoduje o lécích a jejich cenách.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Kontroloři z Ministerstva zdravotnictví začali prověřovat ústav, který rozhoduje třeba o cenách léků.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch spustil ve svém resortu první velkou kontrolu. Úředníci začali prověřovat Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ten rozhoduje třeba o cenách léků.

„Pochybnosti jsou poměrně velmi vážné. Respektive v zásadě bych řekl, že je jistota, že tam všechno neprobíhá tak, jak má,“ řekl Seznamu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Jako příklad uvádí podezření, že ústav nejspíš v rozporu se zákonem určuje cenu léků. Mnohdy to prý trvá i několik let, ačkoli má toto správní řízení lhůtu maximálně 150 dní.

Ministr to vidí jako důvod, proč pak musí pacienti na nové léky marně čekat.

Kontroloři se zaměří také na problém nově zaváděných elektronických receptů. Původní cena zakázky na zavedení nového systému předepisování léků byla podle ministra podezřele vysoká.

Případ už prověřuje také policie a i člen zdravotního výboru Sněmovny Bohuslav Svoboda z ODS souhlasí, že kontrola ve zdravotnické instituci není krokem vedle.

„SÚKL si takovou kontrolu určitě zaslouží. Prochází tam veliký objem prostředků,“ řekl poslanec. „Navíc elektronické recepty mají spoustu chyb a ten odpor proti nim je, protože neplní funkce, které plnit měly,“ dodal Svoboda.

Kromě Státního ústavu pro kontrolu léčiv chce ministr zdravotnictví zkontrolovat také velké nemocnice.

„Musím říct, že jsem byl skutečně zaskočen, že nemocnice příliš kontrolovány nejsou a nebyly. Respektive, že kontroly ministerstva se v minulosti zaměřily podle mého názoru na marginality,“ prohlásil Vojtěch.

Největší české nemocnice kontroluje také Nejvyšší kontrolní úřad. A ten má oproti ministerstvu daleko více kontrolorů.

„Každá z těch velkých nemocnic jednou za šest let projde kompletní kontrolou NKÚ. Takže ono je to skoro kontraproduktivní, protože tolik lidí a takové kapacity, jako má NKÚ, ministerstvo nemá,“ řekl exministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, který se po odchodu z postu ministra stal znovu ředitelem nemocnice v pražském Motole.

Ministerstvo připravuje seznam nemocnic, na které se letos zaměří. Podle informací redakce na něm má být třeba Všeobecná fakultní nemocnice nebo Nemocnice Na Homolce.

Reklama

Doporučované