Hlavní obsah

Ve Zlíně budou vystaveny práce zlínské sklářské výtvarnice Ptáčkové

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Na zámku ve Zlíně budou vystaveny práce zlínské sklářské výtvarnice Miroslavy Ptáčkové. Vernisáž se uskuteční ve středu, výstava potrvá do 28. listopadu.

Článek

Pod názvem Skrze vrstvy najdou návštěvníci ve výstavních sálech Hedvika skleněné obrazy i jiné objekty, sdělila dnes ČTK zástupkyně pořadatelů Kateřina Martykánová.

„Mirka Ptáčková je křehká i pevná zároveň. Nejen ve své tvorbě, je taková i v životě. Je oduševnělá. Její objekty obsahující sklo - mléčné sklo, sklovlákno, leptané sklo, hutně tvarované sklo - v různých podobách jsou místa. Jsou to místa s duší,“ uvedl kurátor výstavy Pavel Preisner.

Umělkyně často pracuje s gumovou duší. Ve sklářských hutích do skla vypouští vzduch z různě velkých duší a formuje tak skleněné objekty. Do jiných gumové duše přímo komponuje jako součást díla.

Vytváří také skleněné obrazy, které evokují krajinu. „Postupuje tak, že na skleněnou tabuli lepí černou syntetickou barvou rastr, mřížku ze sklovlákna. Otiskem začerněné mřížky na bílý papír vznikají grafické listy, charakteristické tím, že každý otisk je jiný, na rozdíl od klasické grafiky,“ uvedl Preisner. Nejnovějšími pracemi výtvarnice jsou proškrabovaná zrcadla.

Ptáčková vystavuje na samostatných i skupinových výstavách v Česku i v zahraničí. „Vystavovala také na International Biennale of Glass 2021 v bulharské metropoli Sofii, kde tamní kurátoři uspořádali výstavu 160 předních sklářských umělců a výtvarníků z více než čtyřiceti zemí světa,“ uvedla Martykánová.

Ptáčková je také kurátorkou, produkční a sochařkou. Je vedoucí a kurátorkou ve zlínské Galerii Václava Chada, také organizátorkou Zlín Design Marketu. Výtvarnice dokončuje doktorské studium na zlínské univerzitě, jeho součástí je i vydání knihy Sklo v hlavní roli, ve které jsou rozhovory s deseti českými sklářskými výtvarníky o jejich tvorbě. Ptáčková také připravuje výstavu prací těchto autorů.

Reklama

Doporučované