Hlavní obsah

Ve Zlíně začal Týden Baťa, zabývá se i osobní korespondencí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Zlíně dnes začal Týden Baťa, akci pořádá čtvrtým rokem zlínská Nadace Tomáše Bati. Tématem letošního ročníku je soukromý život sourozenců Baťových a život manželů Tomáše a Marie ve vile na Čepkově.

Článek

Tomáš Baťa (1876 až 1932) byl zakladatelem obuvnického impéria. Týden Baťa potrvá do pátku, nabídne přednášky, komentované prohlídky i představení největšího moderního obrazu Tomáše Bati na světě.

Nadace se v posledních dvou letech věnovala osobní korespondenci manželů Baťových. Jejich obsah je jedním z hlavních námětů letošního ročníku. „Máme možnost studovat přibližně padesát dopisů, které nám rodina zaslala. Vedle obsahové stránky jsme věnovali také pozornost grafologickému rozboru, který hovoří o povaze pisatele. Například u Tomáše Bati byly definovány znaky hektičnosti a rychlého toku myšlenek. U Marie Baťové to byla naopak rozvaha a v několika dopisech také naléhavost na čitatele, aby věnoval pozornost sdělení. Tyto i mnohé další nové poznatky budeme rádi sdílet s návštěvníky Týdne Baťa,“ uvedla manažerka nadace Gabriela Končitíková.

Lidé si budou moci prohlédnout také vilu v centru města, která byla domovem Tomáše Bati téměř 20 let, nyní v objektu sídlí nadace. „Naší snahou je vytvořit z vily Tomáše Bati inspirující a zajímavé místo, které bude pro návštěvníky dobře dostupné. Bohužel v prostorách vily se často uskutečňující různé akce a vila je obsazena. Není tedy možné návštěvníky přijímat. Vždy nás mrzí, když nemůžeme vyhovět zájemcům o prohlídku. Snažíme se jim to však vynahradit, alespoň během Týdne Baťa, kdy jim zpřístupňujeme i obvykle nedostupné prostory,“ uvedl ředitel nadace Pavel Velev. Komentovaná prohlídka se uskuteční při Týdnu Baťa každý den od 16:00, lidé se musí dopředu registrovat.

Ve středu bude představen podle organizátorů nejnovější a zároveň největší obraz Tomáše Bati, který je od slovenského umělce Jozefa Stančíka. Obraz je podle Končitíkové vysoký přes dva metry, široký asi 1,7 metru a váží asi 50 kilogramů. Jde o kombinovanou techniku kresby a koláže, která je složená z více než stovky fotografií Bati.

Reklama

Doporučované