Hlavní obsah

Ve Zlíně začne 60. ročník filmového festivalu pro děti a mládež, dopoledne je jen pro školy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Organizátoři zlínského filmového festivalu pro děti a mládež vyčlenili letos kvůli pandemii koronaviru dopolední projekce pro školy, nemá na ně přístup veřejnost jako v předchozích letech. Sály se dezinfikují po každé projekci.

Článek

Ve Zlíně v pátek začíná 60. ročník mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež, potrvá do 10. září. Festival měl původně být v tradičním termínu na přelomu května a června, pořadatelé jej kvůli pandemii odložili. Návštěvníci se letos musí kvůli opatřením spojeným s pandemií koronaviru registrovat na filmový i doprovodný program. Jednotlivé zóny budou uzavřené a bude do nich umožněn vstup jen registrovaným.

Organizátoři vyčlenili dopolední projekce pro školy, nemá na ně přístup veřejnost. „Školy jsou však letos zdrželivější a některé svou účast zvažují,“ uvedla výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová. Sály se každou noc ozonují, přes den se mezi jednotlivými projekcemi dezinfikují povrchy, čistí se i venkovní prostory. Festival začal dnes, potrvá do 10. září. Při dopoledních projekcích jsou do sálu vpuštěny jen školní kolektivy. „Nejde tam nikdo jiný, náš personál je vybavený rouškami, nepřichází s dětmi do styku. Jediný, kdo tam přijde, je moderátor, který uvede film,“ uvedla Záhorová.

Například v multiplexu je dopolední projekce vyčleněna v daný den jen pro jednu školu. „Navíc jsou představení v jednotlivých sálech od sebe více odděleny, aby se nemíchaly třídní kolektivy mezi sebou,“ uvedla Záhorová. Přes tato opatření jsou letos školy podle ní zdrženlivější a zvažují svou účast, některé projekce byly i zrušeny. Pokud školy odmítnou účast na projekcích, organizátoři je zařadí do běžného prodeje a na film bude moci přijít veřejnost, pro kterou jsou určeny i odpolední a večerní projekce.

Povinnost mít nasazenou roušku při více než 100 lidech v sále platí i při dopoledních projekcích pro školy. Děti ji však často mají, i když je jich v sále méně. „Pokud by ji náhodou neměli u sebe, jsme připraveni jim roušky poskytnout,“ uvedla mluvčí festivalu Kateřina Martykánová. Když skončí školní projekce, kino přechází do normálního režimu podle vládních nařízení. Když je v sále více než 100 lidí, na plátně se objeví upozornění o povinnosti si nasadit roušku nebo na to upozorní pořadatelé. V kongresovém centru, kde je sídlo festivalu, nosí roušky například i personál tamní restaurace a baru. Na mnoha místech je dezinfekce.

Pandemie koronaviru se dotkla i doprovodného programu. „Zrušili jsme lokaci party stanu, což byl takový večerní klubový prostor, velké koncerty,“ uvedla Záhorová. Letos se nebudou konat ani vystoupení žáků základních uměleckých škol, která lákala do parku tisíce návštěvníků. „Od toho jsme ustoupili, místo toho jsme zřídili další místo, kde bude denní letní kino, také další aktivity v parku. Vlastě jsme toho moc nezrušili, jen jsme se to snažili udělat jinak, abychom byli schopni spočítat lidi v prostoru, proto jsme zavedli systém registrace,“ uvedla Záhorová. Registrace je zdarma, je však podmínkou vstupu do uzavřených zón doprovodného programu i nákupu vstupenek na filmové projekce. Dosud se registrovalo přes 3500 lidí z řad veřejnosti, akreditovaných hostů je přes 1500. Nebudou ani „červené koberce“, na kterých se představovali hosté festivalu. Chybět budou mezinárodní delegace k filmům, přijedou však domácí tvůrci.

Festival nabídne asi 300 filmů z 50 zemí světa, řadu z nich v premiéře, světové, evropské či distribuční. Festival bude dopoledne zahájen premiérou české pohádky Největší dar, večerním zahajovacím snímkem bude australský film Život jako abeceda. Připraven bude i odborný a doprovodný program. Tématem letošního ročníku je 2020: Návrat do budoucnosti, speciální sekce proto uvede dokumentární filmy o vědě a technice, hrané sci-fi filmy pro děti a mládež, část bude věnovaná filmovým trikům.

Festival je nejstarší a největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě, loni jej navštívilo téměř 115.000 lidí.

Reklama

Doporučované