Hlavní obsah

Ve zlínské nemocnici dostalo 140 pacientů rekonvalescentní plazmu

Foto: Ivan O. Straka

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Reklama

Rekonvalescentní plazma je krevní plazma získaná od osob, které prodělaly covid-19, a aplikuje se pacientům s vážným průběhem tohoto onemocnění.

Článek

Dárcem je vyléčený jedinec, který musí splňovat řadu kritérií. Jsou to obecné podmínky pro dárcovství krve a krevních složek – dárce nikdy nedostal krevní transfuzi, dárkyně navíc nebyla těhotná, průběh nemoci byl s horečkou (teplota alespoň 38,0 °C) nebo tři dny s teplotou nad 37,5 °C. Odběr plazmy je možný nejdříve za dva týdny a nejdéle za dva měsíce po ukončení izolace z důvodu onemocnění covidem-19.

Hematologicko-transfuzní oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) vyzývá dobrovolníky, kteří se z nemoci vyvolané novým typem koronaviru zotavili, a v jejich krevní plazmě by tak mohly být potřebné protilátky, aby ji přišli darovat. Dárci se musí k odběru objednat v rezervačním systému.

„Na dárcovství rekonvalescentní plazmy se vztahují stejná pravidla jako na dárcovství krve. Za každého dárce rekonvalescentní plazmy jsme opravdu vděční. Pomáhají léčit ty, kteří zrovna s nemocí covid-19 bojují,“ uvedla primářka hematologicko-transfuzního oddělení Jana Pelková. Nemocnice má v současnosti zásobu několika desítek dávek rekonvalescentní plazmy, přičemž jeden pacient dostává dvě dávky. V KNTB se nyní s covidem-19 léčí více než stovka pacientů.

Rekonvalescentní plazmu již darovali jednotlivci i kolektivy, například hasiči, policisté i zlínští a vsetínští hokejisté. „Několik z nás nemoc způsobenou koronavirem prodělalo, řekli jsme si proto, že pomůžeme dalším, kteří s ní zrovna bojují,“ řekl Ondřej Čechmánek z pohotovostního a eskortního oddělení zlínské policie. „Jsme rádi, že nás bylo v klubu hned několik, kteří mohli rekonvalescentní plazmu pacientům poskytnout,“ sdělil obránce zlínského hokejového týmu Matyáš Hamrlík.

Reklama

Související témata:

Doporučované