Hlavní obsah

Ve žluté škodovce vozil voličům svůj med. Piráty nechal daleko za sebou

Foto: archiv Josefa Fleka, Seznam Zprávy

Deset tisíc preferenčních hlasů poslalo mladého včelaře z desátého místa jihomoravské kandidátky PirSTAN přímo do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Z desátého místa na kandidátce vykroužkovali jihomoravští voliči do Poslanecké sněmovny třiatřicetiletého Josef Fleka (STAN). Místo výše postavených Pirátů na kandidátce tak poslanecký mandát získal mladý včelař a zdravotník.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Ve žluté škodovce brázdil Josef Flek jižní Moravu. U voličů sklidil mladý včelař velký úspěch a vyjezdil si přes deset tisíc preferenčních hlasů. Ty kandidáta STANu dostaly přímo do Sněmovny, s čímž vůbec nepočítal. Jako číslo deset na společné kandidátce s Piráty si totiž nedával příliš šancí. Preferenční hlasy ale zamíchaly kartami a nakonec se stal Flek jedním z největších kroužkovacích skokanů letošních voleb.

Jeho pocity ze zvolení jsou ale hořkosladké. „Myslel jsem si, že jako celek dopadne koalice lépe. Bohužel tady zapůsobila silná antikampaň proti našemu koaličnímu partnerovi,“ říká Flek. Z mandátu má ale radost, nejmladší jihomoravský poslanec ho hned po zveřejnění výsledků oslavil panákem meruňkovice.

Flek si uvědomuje, že právě antikampaň vůči Pirátům mu k poslaneckému mandátu dopomohla, podle něj ale rozhodně nebyla jediným faktorem. „Starostové mají ve svých obcích a městech dobré jméno. Zároveň jsme se hodně opřeli do kontaktní kampaně. Snažili jsme se, aby byla co nejvíce kreativní,“ popisuje.

Za Jihomoravský kraj byli do Sněmovny nakonec zvoleni čtyři Starostové, Pirát žádný. Úspěšná nebyla ani pirátská jednička na kandidátce Radek Holomčík, přestože získal sedm tisíc preferenčních hlasů.

Josef Flek

Josef Flek je třiatřicetiletý politik, včelař a zdravotník. Věnuje se také myslivosti a podnikání s palivovým dřívím. Pracuje ve stomatologické laboratoři a školí děti na základních školách v první pomoci. Do politiky vstoupil před čtyřmi lety, když se na popud kamaráda z dětství stal členem STANu. V roce 2018 neúspěšně kandidoval do komunálních voleb, v roce 2020 opět neúspěšně do voleb krajských. Nyní díky 10 tisícům preferenčních hlasů zasedne v Poslanecké sněmovně.

Hlasy si musel vytancovat, ještě dnes má nateklé kotníky

Do kontaktní kampaně se mladý poslanec zapojoval intenzivně, podle svých kolegů na desítku možná až příliš. Potkávat se s voliči a hovořit s nimi je ale podle Fleka v kampani důležité, navíc jeho samotného to bavilo. Na některá setkání vzpomíná ještě dnes. „Přišla za mnou asi šedesátiletá paní, že náš podpoří, když si s ní zatancuju. Nakonec se ale ukázalo, že paní patřila k zájezdu seniorů, tak jsem nakonec vytančil pro koalici hned patnáct hlasů. Pořád mě z toho ještě bolí kotníky,“ vypráví pobaveně.

Flekovým hlavním poznávacím znamením byla žlutá škodovka „medonosná“, se kterou objížděl Jihomoravský kraj. Rozvážel lidem malé lahvičky medu a macešky v barvách koalice. Květiny odkazovaly na jeho čerstvě narozenou dceru – latinský název macešek se shoduje s jejím jménem Viola.

Ne vždy se ale setkával jen s pozitivními reakcemi, lidé mu často vyčítali partnerství s Piráty. „Místo toho, abychom lidem prezentovali náš program, tak jsme museli obhajovat našeho koaličního partnera. Bylo těžké vysvětlit lidem, že to, co běží v televizi a médiích, není pravda,“ popisuje.

Sám přiznává, že k Pirátům nikdy nechoval příliš sympatií. „Pak jsem ale osobně poznal některé jihomoravské kandidáty. I když se třeba ideově nepotkáváme, jedno se jim upřít nedá, jsou to obrovští dříči. Za sebe mám čisté svědomí, ke kroužkování jsem nikoho nevyzýval. Kampaň Starostů považuju za férovou.“

Z včelařského obleku do zdravotnického pláště

V Poslanecké sněmovně by rád zasedl ve výboru pro zdravotnictví. Chce se zasazovat o valorizaci platů zdravotníků, regionální dostupnost zdravotnické péče, větší podporu krajských nemocnic nebo digitalizaci.

Co se týče covidu-19, rozhodně by se už nepouštěl do žádných lockdownů. „Obávám se, že to bude ještě běh na dlouhou trať. Myslím si, že covid jen tak nezmizí a masivní vakcinace nebude mít bohužel takový účinek, jak jsme původně předpokládali. Budeme se s tím muset naučit žít, nicméně alespoň ta základní opatření namístě určitě jsou,“ říká poslanec, kterému nedávno na toto onemocnění zemřel strýc. Byla to pro něj velká rána a považuje to za jeden z nejtěžších momentů předvolební kampaně.

Dalšími důležitými tématy pro něj kromě zdravotnictví budou udržitelnost českého včelařství, myslivost, ale například i podpora bydlení pro mladé rodiny nebo podpora malých podnikatelů. „Mám toho namyšleného strašně moc, musím si ale ještě sednout s asistenty, legislativci a dát tomu nějakou formu.“

Do práce poslance se chce pustit s plným nasazením. Počítá ale s tím, že to nebude žádný med. Každý den vstává ve 4:50, spát chodí kolem jedné hodiny ráno. Manželku s dcerou za poslední týden téměř neviděl. „Našel jsem si teď dokonce jeden šedivý vous, jak z toho stresu už šedivím! Samozřejmě se ale na práci poslance i těším, je to ale velké privilegium a s ním přichází spousta zodpovědnosti. Nerad bych zklamal voliče nebo rodinu,“ zakončuje čerstvě zvolený poslanec, zdravotník a včelař.

Reklama

Doporučované