Hlavní obsah

Babiš chce příští týden přibrat KSČM k jednání o programu vlády

Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavním tématem k diskuzi při večeři prezidenta Miloše Zemana s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) v Lánech byla právě sestavovaná vláda.

Článek

Premiér v demisi Andrej Babiš informoval prezidenta Miloše Zemana o průběhu jednání o vládě se sociálními demokraty. Jednání je podle Babiše velice intenzivní.

Babiš se dnes ve Sněmovně sešel se šéfem ČSSD Janem Hamáčkem, v pondělí bude následovat jednání s KSČM. Dohody dle Babišových slov chtějí strany dosáhnout do sjezdu sociální demokracie 7. dubna.

Komunisté podle Babiše projevili zájem o společné jednání s ANO a ČSSD. „Já si myslím, že na to ještě nejsme připraveni,“ řekl Andrej Babiš a dodal, že se ANO a sociální demokraté budou snažit vyjasnit si do pátku program a postoupit v jednání o resortech.

V případě, že strany najdou shodu, mohly by dle Babišových slov o programu jednat společně s KSČM od příštího týdne. Prezident Miloš Zeman podle Babiše dodržel slovo, že do vyjednávání nebude mluvit.

Vláda ve složení hnutí ANO, ČSSD a za podpory komunistů. Taková varianta by se líbila hlavě státu Miloši Zemanovi.

Prezident to zmínil i na únorovém sjezdu sociální demokracie. Tam ale upozornil ČSSD, že by neměla chtít ministerské posty. Podle Zemana by měla sociální demokracie usilovat spíše o pozice náměstků.

„Nechcete-li upadnout do zapomenutí, pracujte. Pracovat můžete jen tehdy, když budete účastni vládních aktivit,“ řekl na sklonku února před zástupci ČSSD Miloš Zeman.

Toto doporučení ale zřejmě sociální demokracie nevyslyší. Tento týden spolu totiž hnutí ANO a ČSSD začaly řešit obsazení nové vlády. Zatímco ČSSD by chtěla 5 míst ve vládě, hnutí ANO je připraveno se stranou vyjednávat o 4 ministerských křeslech.

Čas na sestavení nového kabinetu se Andreji Babišovi krátí. Prezident Zeman už před časem zmínil, že by chtěl, aby mělo Česko vládu s důvěrou do letních prázdnin.

Reklama

Související témata:

Doporučované