Hlavní obsah

Večerka, která otevřela Česko. Teď chystá žalobu o náhradu škody

Foto: Shutterstock.com

Obchod byl zavřený. U soudu ale firma uspěla. Teď chce po státu odškodění.

Reklama

Provozovatel jedné z večerek v Praze uspěl u soudu. Teď chce žádat o odškodnění a řeší, zda by za pochybení měl nést odpovědnost konkrétní ministr zdravotnictví.

Článek

Jedna z firem, kterým se podařilo u Nejvyššího správního soudu prokázat, že konkrétní nařízení proti koronaviru bylo nezákonné, připravuje další právní kroky proti státu.

Soud minulý týden rozhodl, že noční zákaz prodeje ve večerkách nebyl dostatečně odůvodněný.

Dotkl se například firmy Karel Vávra – potraviny s.r.o., která provozuje svůj obchod v Praze nepřetržitě celý rok (výjimkou jsou dva dny po Vánocích a Nový rok), však kvůli zákazu vyhlášenému vládou musela mezi 22. hodinou večer a 5:59 ráno omezit provoz.

Advokátka Michaela Pechová Vosátková, která zmíněnou firmu u soudu zastupovala, nyní potvrdila, že teď po verdiktu Nejvyššího správního soudu bude soudně vymáhat škodu, která byla opatřením vydaným v rozporu se zákonem obchodu způsobena.

„A to za období, kdy Nejvyšší správní soud vyslovil nezákonnost opatření, nebo je zrušil,“ uvedla Pechová Vosátková. Nařízení, u něhož soud řekl, že bylo vydáno v rozporu se zákonem, je datováno k 23. dubnu. Verdikt padl 20. května, jde tedy o zhruba jeden měsíc provozu.

Jakou konkrétní částku bude společnost požadovat, advokátka Pechová Vosátková zatím neví. Uvedla, že se nedávno obrátili na Ministerstvo vnitra kvůli odškodnění za období od října loňského roku do jara 2021. Tehdy vyčíslila společnost Karel Vávra – potraviny s.r.o. škodu na zhruba 500 tisíc korun.

Advokát Jakub Blažek přitom říká, že žádostí o odškodnění bude v této souvislosti nejspíše přibývat. „U soudů budou muset hlavně prokázat, jaká škoda jim byla způsobena. Není přitom jednoduché říct, o kolik daná provozovna přišla kvůli epidemii covidu-19. Tedy kolik mohli vydělat, kdyby měli otevřeno,“ uvedl Blažek.

Michaela Pechová Vosátková také uvedla, že zkoumají to, zda za dané pochybení není odpovědný i konkrétní ministr zdravotnictví. V té době vedl resort Petr Arenberger.

„Já nejsem zastáncem trestní odpovědnosti ministrů, protože to je politika. Ale v tomhle případě to už překročilo určitou mez. Podle mého názoru by měl být trestně zodpovědný nejen ministr, ale i lidé, kteří ta opatření sepisovali a připravovali,“ řekl k tomu advokát Václav Vlk. Připomněl tak, že Nejvyšší správní soud opakovaně řekl, že konkrétní nařízení Ministerstva zdravotnictví bylo nezákonné.

Další advokáti mají jiný postoj – například už citovaný Jakub Blažek, který si nemyslí, že by ministra Arenbergera v této věci někdo odsoudil.

Seznam Zprávy přitom v pátek upozornily, že klíčoví lidé z Ministerstva zdravotnictví měli už od konce února k dispozici varování od svého vysoce postaveného úředníka, že podle pandemického zákona nemohou plošně nařizovat uzavření restaurací a dalších služeb.

V e-mailu je varuje, že jakmile skončil nouzový stav a začal platit pandemický zákon, je možné vybrané služby pouze omezovat, ale ne zcela zakazovat. Ministerstvo zdravotnictví se přesto rozhodlo plošné zákazy opřít právě o pandemický zákon. A skutečně s tím opakovaně narazilo u Nejvyššího správního soudu.

V jednom z těchto rozsudků soud upozornil Ministerstvo zdravotnictví, že si musí být vědomo, že postupuje nezákonně a působí tím škody.

Nový ministr Adam Vojtěch (za ANO) na tento verdikt zareagoval tím, že rychleji otevřel restaurace, ale třeba i vnitřní bazény, solária a diskotéky.

Podle Vojtěcha rozsudek velmi zásadně omezil pravomoci ministerstva ohledně toho, co smí a nesmí zakazovat.

„Nechceme tady čelit žalobám o náhrady škody. I proto jsme po úvaze přistoupili k tomuto rozvolnění, které se nám nemusí úplně pozdávat,“ uvedl Vojtěch.

Reklama

Doporučované