Hlavní obsah

Večerní zprávy 1. 7. 2019

Večerní zprávy 1. 7. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:00 – Policie se zajímá i o hejtmanku

Desítky hodin jednání a žádný výsledek – prezidenti a premiéři zemí osmadvacítky stále nemají jasno, kdo by po květnových volbách měl vést klíčové instituce Evropské unie. Summit, který začal v neděli a trval až do pozdní noci, dnes pokračoval – a opět skončil bez jasných závěrů.

03:00 – Hledají se šéfové evropských institucí

Desítky hodin jednání a žádný výsledek – prezidenti a premiéři zemí osmadvacítky stále nemají jasno, kdo by po květnových volbách měl vést klíčové instituce Evropské unie. Summit, který začal v neděli a trval až do pozdní noci, dnes pokračoval – a opět skončil bez jasných závěrů.

07:01 – Úterní schůzka v Lánech v ohrožení

Původně se měl s prezidentem Milošem Zemanem sejít premiér Andrej Babiš a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček. Hlavním tématem byla rekonstrukce vlády a výměna ministra kultury. Kvůli prodlouženému evropskému summitu ale požádal premiér Hrad, aby se jednání přesunulo až na středu. Podle Andreje Babiše se právě v Lánech bude snažit dojednat kompromis, aby vláda mohla pokračovat. Detaily od Václava Dolejšího.

09:15 – Obžaloba na čtyři lidi z kauzy Vidkun

Státní zástupce podal obžalobu na čtyři lidi v olomoucké korupční kauze Vidkun. Před soud půjdou bývalí policisté i někdejší sociálnědemokratický hejtman Jiří Rozbořil a podnikatel Ivan Kyselý. Zpovídat se budou z podplácení a zneužití pravomocí. Vyšetřování trvalo tři a půl roku. Podle státního zástupce bylo náročné především kvůli analýze počítačových dat a audionahrávek.

09:43 – Jak získat majetek odsouzeného bývalého soudce Berky

V kauze zmanipulovaných konkurzů dostal loni bývalý soudce Jiří Berka sedmiletý trest. Podle rozsudku měl státu propadnout také veškerý jeho majetek. Jenže když chtěl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových získat Berkův pozemek, neuspěl. Detaily má reportér Radek Nohl.

11:01 – Doprava na dálnici D1

Další zkouška trpělivosti pro řidiče na dálnici D1. Stavbaři se pustili do největší opravy v historii dálnice – mostu u Velkého Meziříčí. Přímo na místě natáčel Tomáš Svoboda.

13:03 – Novela zákona o svobodném přístupu k informacím

První pokus ministerstva vnitra zabránit zneužívání zákona o svobodném přístupu k informacím nevyšel. Novelu měla dnes projednávat vláda, ministr Jan Hamáček ji ale na poslední chvíli z programu stáhl a jeho lidé zákon dopracují. Důvodem bylo velké množství připomínek, které se na návrh snesly.

13:50 – Incident s Jaklem v přestupkovém řízení

Potyčku Ladislava Jakla s dalším mužem v pražském metru vyhodnotila policie jako podezření z přestupku obou, nikoli trestný čin. Incident tak bude řešit úřad městské části Praha 1. Bývalý tajemník prezidenta Václava Klause pak tvrdí, že byl znovu napaden ve zlínském hotelu na konci května. I to policie vyhodnotila jako přestupek a dál se tomu bude věnovat zlínský magistrát.

14:30 – Demonstranti v hongkongském parlamentu

Nepokoje v Hongkongu pokračovaly dalšími střety mezi demonstranty a policií. Odehrávají se v době, kdy si tamní vláda připomíná 22. výročí přechodu města pod čínskou správu. Stovky demonstrantů se s policií střetly nedaleko místa, kde se ceremoniál konal. Podařilo se jim obsadit i budovu parlamentu. Policie proti nim použila slzný plyn, nakonec ale nechala protestující do budovy vstoupit.

15:43 – Sbírka na kapitánku lodi zachraňující uprchlíky

Peníze ve sbírce pro kapitánku lodi, která s migranty na palubě vplula bez povolení do přístavu italského ostrova Lampedusa, stále přibývají. Ženě kromě pokuty ale hrozí i vězení.

17:13 Čtvrtý den karlovarského festivalu

Čtvrtým dnem pokračuje Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Nabídl třeba českou premiéru dokumentu o Miloši Formanovi od Heleny Třeštíkové, která na festivalu taky oslavila narozeniny. Co dál hýbe kinosály i ulicemi, ví naše reportérka Tereza Willoughby.

Reklama

Doporučované