Hlavní obsah

Věčné město? Nákaza mění Řím v tiché město

Koronavirus zasáhl i hlavní město Itálie Řím.

Reklama

aktualizováno •

Se svými už téměř 6000 pacienty se Itálie stala zemí nejvíce postiženou novým koronavirem mimo území Asie. Nákaza virem COVID-19 si vyžádala už 233 životů. Města se vylidňují, i metropole Řím připomíná město duchů. Jak se teď žije ve věčném městě, kde strach pomalu rozvrací běžný život?

Článek

Ruší se veřejná shromáždění, zavírají se školy a univerzity, nekonají se ani fotbalová utkání. Na 10 milionů studentů a téměř milion učitelů musí až dva týdny zůstat doma.

Kanceláře ale fungují bez omezení. „Někdo by nám měl logicky vysvětlit, proč se nákaza šíří ve školách rychleji než v kancelářích,“ nechal se slyšet přední italský intelektuál Massimo Cacciari. „Jinak se všichni zblázníme!“

Mezitím na severu země byla vyhlášena karanténa. Celá Lombardie s 12 provinciemi a dalších 14 provincií včetně Benátek nebo Modeny je uzavřeno a platí tam přísná pravidla. Nekonají se například kulturní či sportovní akce. Uzavřeny jsou plavecké areály či noční kluby. Po dobu karantény také platí zákaz svateb a pohřbů.

Podrobnosti naleznete v tomto odkazu:

Epidemie koronaviru v Itálii přiživuje konspirační teorie. Luca Zaia, guvernér postižené oblasti Veneto a člen ultrapravicové strany Liga Severu, přišel s jasným vysvětlením původu viru. „Čína tak platí vysokou daň za své kulturní zvyklosti. Všichni jsme je viděli jíst živé myši a podobné věci,“ uvedl v televizním vysílání.

Za své výroky se později pod tlakem kritiky omluvil čínskému velvyslanci.

Turismus, móda a víra

Nákaza zasáhla i italský turistický ruch. Minulý týden zveřejnila italská turistická konfederace Confuturismo prognózu, která naznačuje možnou ztrátu až osmi miliard dolarů jen v průběhu května.

Nákaza výrazně zasáhla i hlavní město Řím. O víkendu kolem poledne bylo město téměř prázdné. Nikdo neseděl kolem fontány della Barcaccia. Nikdo nenakupoval ani v luxusních obchodech Valentino či Armani. Módní ulice Condotti byla rovněž vylidněná.

Zavřený zůstal i kostel Saint Luigi dei Francesi. Tam obvykle proudí davy turistů s cílem spatřit díla malíře Caravaggia. Kněz, který v něm působí, se nakazil koronavirem. I římskokatolická církev vydala knězům jasné pokyny: nádoby na svěcenou vodu mají zůstat prázdné, nesmějí ani věřícím podávat hostie.

Nervózní jsou nejen prodavači bot či provozovatelé pizzerií. Mnoho cizinců na studijních pobytech míří zpět domů. „Nebojím se viru. Znepokojuje mě vyhlídka na zavřené hranice,“ řekl serveru NPR.org americký student Nicholas Blanco. „Pokud se zavřou hranice, nemohl bych se třeba rok vrátit domů,“ vysvětlil.

Nákaza zasáhla také do chodu lékáren. Lékárník Roberto Antonini sdělil serveru NPR.org své zkušenosti se zákazníky. „Někteří se přehnaně bojí. Ano, je to agresivní virus, ale lidé by měli zůstat klidní.“ V jeho lékárně došly, tak jako v mnoho jiných, roušky i dezinfekční gely.

I na venkovní trh Campo de'Fiori je smutný pohled. Nikdo vystavené luxusní potraviny nakupovat nechodí.

V Itálii lékaři provedli už více než 36 000 testů na koronavirus. To je o mnoho více než kterákoliv jiná evropská země. Italské úřady občanům doporučily, aby od ostatních lidí dodržovali uctivou vzdálenost: nemají se jeden k druhému přibližovat na více než metr. Nedoporučuje se ani polibek na pozdrav.

Reklama

Související témata:

Doporučované