Hlavní obsah

Vědci mají díky superpočítači novou teorii vysvětlující covidovou záhadu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na základě výpočtů druhého nejvýkonějšího počítače na světě vznikla nová teorie vysvětlující, proč virus SARS-CoV-2 může způsobovat širokou škálu příznaků a poškozovat různé orgány. Mohla by to být „bradykininová bouře“.

Článek

Rozličnost příznaků pacientů s covidem-19, kterým může kromě plic selhat srdce a další životně důležité orgány v kombinaci se symptomy, jako jsou „covidové prsty“, patří mezi vědci dosud plně nepochopené problémy.

Asi nejskloňovanější teorií, kterou se lékaři a vědci snaží problém vysvětlit, je takzvaná cytokinová bouře. Jde o situaci, kdy tělo začne produkovat příliš vysoké množství imunitních proteinů, které mohou ničit orgány.

S novou teorií přišli vědci, kteří zkusili využít schopností superpočítače v Národní laboratoři Oak Ridge v americkém státě Tenessee. Druhý nejvýkonnější počítač po sedm dní zpracovával miliardy genetických dat o plicích devíti pacientů nakažených covidem-19. Výsledkem operace, která by obyčejnému počítači zabrala přinejmenším měsíce, byl podle vedoucího týmu Dana Jacobsona „heuréka moment“, když vyšlo najevo, že pacienti vykazují „velmi odlišné vzorce“ v datech ohledně produkce bradykininu.

„Bradykininovou hypotézu“ vědci popsali v článku publikovaném ve vědeckém periodiku eLife, informoval o tom kanadský zpravodajský server CTV News.

Bradykininovou hypotézu vědci přirovnávají ke zmiňovaným cytokinovým bouřím. Při těch dojde k přehlcení bílými krvinkami, které místo toho, aby ničily jen škodlivé činitele, poškodí orgány. Bradykininy podobně jako bílé krvinky souvisí s imunitními reakcemi, jako je například zánět, a jsou zodpovědné za typické projevy běžné rýmy, jako je kýchání a ucpaný nos. Rozšiřují také cévy.

Když dojde k jejich nadprodukci v plicích, vede to podle Jacobsona k zaplavení dýchacího orgánu kapalinou. „Imunitní buňky obyčejně zůstávají v cévách, ale mohou se vsáknout do okolní tkáně a způsobit zánět,“ citují CTV News Jacobsona. Jeho tým se domnívá, že pokud se toto může dít v plicích, může se to stát i v jiných orgánech a částech těla a způsobit tak různé problémy od bolestí svalů po nevolnost a průjem.

Pokud by se potvrdilo, že hypotéza bradykininových bouří potvrdila jakožto příčina řady zdravotních komplikací způsobovaných nemocí covid-19, existuje podle vědeckého týmu nejméně 10 léků, které by mohly být po řádných testech podávány pacientům.

Reklama

Doporučované