Hlavní obsah

Vědci na konferenci v Praze představí dobré příklady v ochraně biodiverzity

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Příklady dobré praxe v ochraně biodiverzity představí odborníci na mezinárodní konferenci Global Biodiversity Conservation Conference, které se zúčastní přes 20 virologů, biologů, ochránců přírody i expertů na legislativu.

Článek

Konference se letos koná pošesté, skončí 12. listopadu. Část příspěvků bude on-line.

Na konferenci vystoupí například Elmar Fiening z Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Bude hovořit o roli zoologických zahrad v ochraně biodiverzity. Daniel Ingram z britské University of Stirling přiblíží problém lovu, konzumace a obchodování s masem z pralesů. Za Česko se konference zúčastní třeba virolog Jiří Černý s přednáškou o virech v globalizovaném světě.

„Snažíme se spojit dohromady nejen vědce, ale i vládní sektor, sektor byznysu a neziskové organizace. To znamená i praktické ochranáře,“ sdělil ČTK koordinátor konference Matyáš Adam. „Nečekáme, kdo se nám přihlásí, ale zveme vybrané spíkry, s nimiž už ideálně spolupracujeme někde v zahraničí. Ať už je to Kanada, Afrika či jihovýchodní Asie,“ doplnil. Podle koordinátora letošní ročník reflektuje i pandemii covid-19 a její dopady.

Cílem akce je ukázat nejlepší příklady v ochraně přírody, zkoumání co přírodu ohrožuje, i budoucí potřebné kroky a výhledy odborníků. Program pokrývá jak klimatické a legislativní otázky, tak témata obchodu s divokými zvířaty a práce s komunitami místních v různých zemích.

Součástí konference je doprovodný program. Ve středu a ve čtvrtek své aktivity na stáncích v areálu ČZU přiblíží zástupci tuzemských ochranářských spolků. Ve čtvrtek se uskuteční módní přehlídka udržitelné módy otevřená pro veřejnost.

Konferenci organizuje Česká koalice pro ochranu biodiverzity a Česká zemědělská univerzita v Praze za podpory zoologických zahrad v Liberci, Olomouci, Ostravě, Praze a pražské botanické zahrady.

Reklama

Doporučované