Hlavní obsah

Vědci našli covid u prvního divokého zvířete. Mělo ho 40 procent jelenů

Foto: Profimedia.cz

Mládě jelena běloocasého.

Reklama

Výzkum amerického ministerstva zemědělství odhalil protilátky proti covidu-19 u 40 procent z 385 testovaných jelenů běloocasých obývajících státy Michigan, Ilinois, New York a Pensylvánie.

Článek

Detekce protilátek v krevních vzorcích jelenů svědčí o vysoké míře rozšíření nákazy u tohoto živočicha. Američtí jeleni běloocasí jsou prvním zvířecím druhem žijícím ve volné přírodě, u kterého se něco takového povedlo odhalit, napsal časopis Nature s odkazem na virologa Arinjaye Banerjeeho z University of Saskatchewan v kanadském městě Saskatoon.

Výsledky studie se objevily na serveru bioRxiv, který publikuje předběžné výzkumy z oblasti biologie. Na odbornou recenzi studie teprve čeká.

Úplně poprvé se hojná nákaza covidem-19 u zvířat prokázala loni u dánských norků chovaných v zajetí. Tamní vláda tehdy varovala, že norci mohli z farem utéct a rozšířit virus i mezi volně žijící zvířata. U norků se prokázal i přenos ze zvířete na člověka a také specifická znepokojivá mutace. Panovaly obavy, že by se mohla zlepšit odolnost viru na protilátky. Norčí mutace se ale dosud nikde mezi lidmi výrazněji nerozšířila.

O přenosu covidu mezi jeleny se zatím ví velmi málo. Vědci budou potřebovat další výzkumy, aby zjistili, jak se mohou nakazit a jestli mohou virus šířit i na jiné druhy. „Je to zajímavé zjištění, ale v tuto chvíli ho musíme interpretovat opatrně,“ zdůraznil pro Nature nedostatek informací další expert na infekční onemocnění Aaron Irving. „Klíčové je zjistit, jak si virus našel cestu k jelenům a jestli ho mohou šířit mezi další divoká nebo hospodářská zvířata, například dobytek,“ doplnila ho viroložka Linda Saifová ze státní univerzity v Ohiu.

Podle Banerjeeho se jeleni mohli nakazit buď od jiných zvířat, od člověka, nebo z kontaminované vody.

Testy krve na koronavirus vědci provedli zpětně z archivovaných vzorků sesbíraných v rámci pravidelného výzkumu tohoto druhu jelena. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že se pravděpodobně mohli nakazit i jeleni v dalších státech. Žádný z jelenů podle odborníků nevykazoval viditelné známky symptomů nemoci.

Výsledky podle vědců podtrhují důležitost dalšího výzkumu šelem, které jeleny loví, stejně jako dalších druhů, které s nimi mohou přijít do blízkého kontaktu.

Dosud vědci odhalili virus u mnoha druhů zvířat. Šlo například o psy, kočky, lvy, tygry nebo gorily. Šlo ale většinou o ojedinělé případy u zvířat chovaných v zajetí.

Reklama

Doporučované