Hlavní obsah

Vědci našli novou zbraň proti bakteriím: mléko ptakopysků

Mateřské mléko ptakopysků bude pomáhat k výrobě antibiotik.Video: Kateřina Vodvářková, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Australští biologové zjišťují, jak může mateřské mléko ptakopysků pomoci v boji proti bakteriím.

Článek

Ptakopysci jsou vejcorodí, napůl ve vodě žijící savci s jedovatými ostruhami na koncích nožiček: australský ptakopysk je tak zvláštní, že si dřívější evropští badatelé mysleli, že jde o dobře provedený podvod.

Australský tým vědců nyní ale zjistil něco nevídaného o těchto zvláštních tvorech: jejich mléko má unikátní chemickou strukturu, která může být užitečná v boji proti bakteriím.

Molekulárním biologům z Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu (zkráceně CSIRO) se podařilo poprvé izolovat unikátní bílkovinu z ptakopysčího mateřského mléka, o které se při výzkumu zjistilo, že by v budoucnu mohla být použita na výrobu nových antibiotik.

„Ptakopysk je tak divné zvíře, že by dávalo smysl, kdyby i jeho biochemie byla zvláštní,” řekla Janet Newmanová, vědkyně z CSIRO a autorka výzkumu. V roce 2010 vědci poprvé zjistili, že mateřské mléko ptakopyska má antibakteriální potenciál.

„Tato speciální složka má antibakteriální účinky vůči některým z nejsilnějších bakterií, které vůbec lze v našem prostředí najít,” uvedla Newmanová.

Spolu s ježurou je ptakopysk jediný savec, který rodí vejce. Jejich mláďata tak na svět nepřijdou porodem, přestože jde o savce. Ptakopysk ale nemá bradavky, a tak vylučuje mléko ze záhybů na své kůži, aby nakrmil mláďata. Vědci uvažují, zda antibakteriální schopnost mléka není spojena právě s takovým způsobem jeho vylučování.

„Nejzajímavější je, že bílkovina má ve své struktuře nový záhyb, který nebyl nalezen v žádné z více než 100 000 známých bílkovinných struktur,” řekla Newmanová. „Je to zajímavé právě proto, že struktura bílkovin určuje jejich funkci.”

„Nadějí je, že nová struktura v nejlepším případě povede k léčbě, která bude založena na kompletně jiných postupech vůči mikrobakteriálním infekcím než naše dosavadní antibiotika,” vysvětluje.

Multirezistentní bakterie jsou takové, proti kterým dříve existovala léčba v podobě antibiotik. Bakterie ale mají schopnost vyvíjet se a časem si vytvořily přirozenou obranyschopnost vůči léčivým prostředkům - rezistence vůči antibiotikům představuje akutní hrozbu pro nadcházející roky. Novou zbraní tak mohou být právě antibiotika z ptakopysčího mléka.

Reklama

Doporučované