Hlavní obsah

Vědci našli slavnou loď USS Nevada. Přežila světové války i jaderné testy

Foto: Profimedia.cz

Snímek lodi USS Nevada z roku 1941.

Reklama

Přežila japonský útok na Pearl Harbor, zásahy torpédy i bombami i výbuch jaderné pumy. Nyní „nepotopitelnou“ americkou bitevní loď USS Nevada našli vědci asi 120 kilometrů jihozápadně od Pearl Harboru.

Článek

Vrak slavné lodi leží v hloubce necelých 4 700 metrů, oznámily společnosti Ocean Infinity a Search Inc., které se specializují na podmořskou archeologii a námořní robotiku. Jejich plavidlo Pacific Constructor plnilo v prvních měsících letošního roku v Tichém oceánu různé komerční úkoly, během pandemie koronaviru ale loď na moři zůstala a na konci dubna učinili vědci překvapivý objev.

Videozáznam z potopené lodi USS Nevada.Video: OCEANINFINITY.COM/SEARCH, Inc.

USS Nevada se zúčastnila obou světových válek a odolala 7. prosince 1941 ničivému japonskému útoku na Pearl Harbor. Z překvapivého japonského leteckého úderu sice vyšla značně poškozena – zasáhlo ji torpédo i několik pum, přesto se ale následně dočkala opravy.

V květnu 1943 se pak zúčastnila vítězné bitvy u Attu (jeden z Aleutských ostrovů), odkud se přesunula do Atlantiku. Tam se v následujícím roce zapojila do červnové invaze do Normandie a v srpnu a září do námořních operací v jižní Francii. Poté se vrátila do Pacifiku, kde bojovala během invazí na japonské ostrovy Iwodžima a Okinawa v posledním roce války. V březnu na ni zaútočil sebevražedný pilot japonského letounu, pátého dubna ji pak poškodila dělostřelecká palba.

Po válce využili Američané loď USS Nevada jako cvičný cíl při atomových zkouškách na ostrově Bikini na Marshallových ostrovech. Poškozenou a radioaktivní loď pak v roce 1948 potopili. Jen tato operace trvala americké armádě čtyři a půl dne – loď odolávala bombardování, pod hladinu ji nakonec muselo poslat až letecké torpédo.

„Nevada je ikonická loď, která vypovídá o americké odolnosti a nezlomnosti,“ prohlásil James Delgado, šéf archeologického týmu, který loď objevil. „Proto prozkoumáváme oceány – abychom našli silné vazby na minulost,“ dodal viceprezident firmy Search Inc.

Fotografie a videozáznam potopené lodi ukazují protiletadlové dělo i poklop do dosud neporušené pětipalcové kulometné komory. Stále viditelné jsou části trupu, stejně jako nápisy vyražené v oceli – zachovaly se kvůli nedostatku světla a kyslíku v extrémní hloubce. Archeologové proto také mluví o „mořském muzeu“.

USS Nevada není první slavnou válečnou lodí, kterou v posledních letech podmořští archeologové objevili. Už loni našli v rámci jiného projektu ponorku USS Grayback, která byla potopena před 75 lety u japonského pobřeží. Rovněž loni našli vědci ve Filipínském moři vůbec nejhlouběji potopený americký torpédoborec z druhé světové války. Vrak spočíval v hloubce více než 6 200 metrů pod hladinou.

Reklama

Doporučované