Hlavní obsah

Vědci poprvé naklonovali opice. Technicky by prý zvládli i člověka

V Číně se vědcům podařilo naklonovat opiceVideo: AP

 

Reklama

Čínští vědci vytvořili dva klony makaků dlouhoocasých. Jde podle nich o první naklonované primáty v historii a zároveň o důkaz, že by šli klonovat i lidé.

Článek

V čínské laboratoři se narodili dva naklonovaní makaci dlouhoocasí. Čínští vědci, kteří výsledky experimentu publikovali v časopise Cell, tvrdí, že stejným způsobem by teoreticky šel naklonovat i člověk.

Vědci použili stejnou metodu, jakou Britové před 22 lety naklonovali ovci Dolly. Postupu, kdy se z jednoho vajíčka zvířete odstraní jádro, které se nahradí jádrem živočicha jiného, se říká nukleární transfer.

Jelikož je pravděpodobnost úspěchu této metody poměrně malá, transplantovali čínští vědci do 21 opic celkem 80 uměle upravených embryí. Z šesti makaků, kteří zabřezli, zdravé potomky donosili jen dva z nich.

O klonování lidí vědci neuvažují

Úspěch čínských vědců znamená, že technicky je možné naklonovat i člověka. Tomu ale stojí v cestě závažné legislativní překážky i složité etické otázky.

„Bariéra klonování primátů je nyní překonána. V podstatě to znamená, že může být naklonován jakýkoliv primát, včetně člověka. My ale chceme klonování opic využít čistě pro lékařské účely,“ řekl čínský odborník Poo Muming.

Muming dodal, že klonování lidí je z etických důvodů zakázané. Rozšířit techniku klonování na lidi proto vůbec nepřichází v úvahu.

Reklama

Související témata:

Doporučované