Hlavní obsah

Vědci poprvé potvrdili, že se lze koronavirem nakazit dvakrát

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Vědci z Hongkongské univerzity v pondělí zveřejnili první popis případu opětovné nákazy koronavirem. Muž z Hongkongu si druhou nákazu virem SARS-CoV-2 přivezl ze Španělska, poprvé se nakazil v Číně.

Článek

„U zjevně zdravého a mladého pacienta se prokázal druhý případ infekce covidem-19, který byl diagnostikován 4,5 měsíce po první epizodě,“ uvedli čínští vědci.

Třiatřicetiletý pracovník v oboru IT se koronavirem nakazil poprvé v dubnu, kdy trpěl pouze mírnými příznaky. Po návratu ze Španělska u něj byla prokázána nákaza podruhé, tentokrát bez příznaků.

Virus, který u něj vědci potvrdili, podle nich odpovídal kmenu, který cirkuloval v Evropě v červenci a srpnu. Výzkumný tým se nejprve domníval, že pacient je pouze „dlouhodobým nosičem viru“. „Naše výsledky však ukázaly, že druhá infekce byla způsobena novým typem viru, kterým se nakazil v poslední době,“ uvedl pro deník The New York Times Kelvin Kai-Wang To, klinický mikrobiolog na Hongkongské univerzitě.

Studii měl podle vědců přijmout prestižní vědecký časopis Clinical Infectious Diseases a dočkala se vědeckého posouzení. Kmen viru, kterým se muž nakazil podruhé, je podle studie „jasně odlišný“.

„Mnoho lidí věří, že nemocní, kteří se z covidu-19 zotaví, získají proti viru imunitu. Teď ale existují důkazy, že u některých pacientů hladina protilátek po několika měsících klesne,“ stojí ve studii.

„Nová zjištění tak naznačují, že SARS-CoV-2 může v lidské populaci přetrvávat, jako je tomu u jiných virových onemocnění, u kterých lidé získají po jejich prodělání krátkodobou imunitu,“ uvedli vědci. Lidé, kteří covid-19 prodělají, by tak podle nich měli i nadále dodržovat bezpečnostní opatření a nosit roušky.

„Vzhledem k tomu, že imunita může být krátkodobá, by měli být očkováni i lidé, kteří nemoc prodělají,“ píše zpravodajský server rthk.hk. Nové zjištění také ukazuje na to, jak důležité bude objevení správné vakcíny. Přirozená imunita si totiž s virem nejspíš dlouhodobě neporadí.

Lékaři už dříve ohlásili několik případů předpokládané opětovné nákazy ve Spojených státech a jiných zemích, ale nikde se jim nepodařilo skutečnost potvrdit testy. U uzdravených lidí totiž může vycházet pozitivní test ještě několik týdnů a je těžké rozlišit, zda jsou jen dlouhodobě pozitivní, nebo se skutečně podruhé nakazili.

Reklama

Doporučované