Hlavní obsah

Vědci popsali nový druh opice. V Barmě jich žijí poslední dvě stovky

Foto: Profimedia.cz

Snímek langura Popa z roku 2018, kdy ještě oficiálně neexistoval.

Reklama

Živočišná říše se rozrostla o nový druh primáta. Šedivého hulmana s dlouhým ocasem mezinárodní tým vědců nazval podle posvátné sopky Popa – tedy hulman popa nebo v angličtině langur Popa.

Článek

Primáta s přesným názvem Trachypithecus popa popsal mezinárodní tým vědců ve studii publikované v Zoological Research. Od svých příbuzných se liší několika drobnými odchylkami ve velikostech částí těla a barvou srsti. Konečné slovo při zodpovězení otázky, zda jde skutečně o dosud nepojmenovaný druh, ale měl až rozbor DNA sesbírané vědci v tropických lesích Barmy, kde tento primát žije. O jeho existenci se nicméně mluvilo už delší dobu.

„Trachtpithecus popa je nově popsaný druh, a to na základě muzejního exempláře ze sbírek Muzea přírodních věd v Londýně. Na základě tohoto popisu se druh začal znovu hledat ve volné přírodě a bylo zjištěno, že posledních asi 250 jedinců stále ještě přežívá,“ vysvětlil Seznam Zprávám primatolog působící v zoo v Ústí nad Labem a pražské ČZU Stanislav Lhota, co objev vlastně znamená.

Nový a paradoxně rovnou kriticky ohrožený druh byl podle Lhoty objeven až teď, protože je velmi podobný příbuznému hulmanovi indočínskému, a tak mu dosud nebyla věnována větší pozornost.

Na otázku, čím se popa liší od svých blízkých příbuzných, Lhota odpověděl, že především právě genetickou informací. „Od příbuzných druhů se liší i drobnými rozdíly ve velikosti zubů, v tělesných proporcích a barvě srsti, ale ve volné přírodě by bez odběru genetického materiálu nejspíš nebylo možné poznat, o jaký druh jde,“ vysvětlil odborník, který za studiem či záchranou primátů v minulosti vycestoval do Indonésie, Indie nebo na Madagaskar. BBC jako poznávací znak hulmana popa uvádí brýlovité oční skvrny světlé barvy a šedou srst.

Vědci doufají, že objev přispěje k ochraně druhu

Ve studii se píše, že hulmani popa byli kdysi pravděpodobně rozšíření po celé střední Barmě. Vyplývá to podle nich ze studovaných historických záznamů muzeí a zápisů prvních západních průzkumníků této oblasti. Nyní už se ale druh hulmana popa smrskl na čtyři izolované populace, přičemž asi 100 jedinců žije právě v lesích poblíž sopky Popa.

Vědci, kteří pracovali na studii podle CNN, apelují na ochranu nového druhu. Okolí hory Popa, v němž značná část populace druhu žije, je sice národním parkem, přesto tam podle nich jsou problémy s odlesňováním za účelem těžby dřeva či půdy. „Nově popsaný hulman popa je už v tuto chvíli kriticky ohroženým druhem, který čelí hrozbě vymření, takže je naprosto zásadní chránit zbývající populaci a jednat s místními komunitami i zúčastněnými stranami ze soukromého sektoru, aby byla ochrana zajištěna,“ cituje BBC Franka Momberga z neziskové organizace Fauna and Flora International, který pracoval na výzkumu.

Nové druhy ještě přibývat budou

Podle Lhoty není popis nových druhů savců ani v současné době, kdy můžeme mít pocit, že současná věda musí všechny znát, zas tak výjimečný. Zejména pak pokud jde o objevy postavené hlavně na rozboru DNA. „Každý rok je například popsáno několik takových druhů primátů. I v této době ale občas dojde k objevu primáta, který je novým druhem doslova na první pohled,“ řekl Lhota a jmenoval příkladem objev langura myanmarského v roce 2010, nebo dokonce nového druhu primáta paviánce kipunji o sedm let dřív v Tanzanii.

Proto se český primatolog domnívá, že podobných objevů bude ještě v příštích letech přibývat. „Druhy, jako je Trachypithecus popa, se ještě určitě objevovat budou. Skrývají se prostě tím, že jsou si podobní a bez analýzy DNA k nerozeznání. Ale věřím tomu, že ještě bude objeveno několik druhů velkých savců, kteří budou od pohledu velmi odlišní než jiní. Zbytky divoké přírody se zachovaly hlavně v nepřístupných oblastech, kam zatím nezavítalo mnoho expedic,“ řekl Lhota.

Reklama

Doporučované