Hlavní obsah

Vědci připravují pocitovou mapu zaměřenou na teploty v Olomouci

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého připravují pocitovou teplotní mapu Olomouce, která spolu s dalším výzkumem pomůže navrhnout účinná opatření ke snížení teplotního stresu ve městě v horkých letních dnech.

Článek

„Do výzkumu se zapojili také obyvatelé a návštěvníci Olomouce. S jejich pomocí vědci určí lokality, kde jsou lidé nejčastěji vystavování stresu z nadměrného tepla. Výsledky výzkumu včetně pocitové teplotní mapy budou k dispozici na začátku roku 2021,“ sdělil Michal Lehnert z katedry geografie fakulty.

„K výzkumu využíváme moderní metodu participativního mapování. Cílem studie je analyzovat prostorové preference obyvatel a návštěvníků města během horkých letních dnů a identifikovat lokality, které považují během těchto dní za nehostinné. Zároveň vyhodnotíme obyvateli preferovaná opatření z hlediska snížení teplotního stresu,“ uvedl Lehnert.

Dotazník lze vyplnit na portálu zaměřeném na pocitové mapy. Vědci potřebují získat informace zhruba od tisícovky obyvatel a návštěvníků Olomouce. Zatím se do projektu zapojilo více než 200 respondentů.

Pocitová teplotní mapa Olomouce navazuje na předchozí výzkum, do kterého se zapojila města Brno, Olomouc, Ostrava a Plzeň. Vědci z katedry geografie Přírodovědecké fakulty UP a Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky na základě prostorové analýzy místních klimatických poměrů vytvořili a těmto městům předali výstupy umožňující identifikovat lokality ohrožené teplotním stresem.

Z dosavadních výsledků výzkumu podle odborníků vyplývá, že v Olomouci vysoké teploty ve dne panují například před hlavním nádražím, na rušné třídě Svobody či na náměstích v historickém centru města. V noci naopak v úzkých ulicích historického centra, které se špatně provětrávají a pomalu ochlazují. Výsledky výzkumu budou předány magistrátu. „Mohou tak přispět k implementaci efektivních opatření,“ dodal Lehnert.

Reklama

Doporučované