Hlavní obsah

Vědci přišli na to, jak zastavit škytavku. Mají 92procentní úspěšnost

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Američtí vědci představili nový nástroj, který má zastavit neovladatelnou svalovou křeč. Pomoci by mělo speciální plastové brčko ve tvaru L.

Článek

Na to, jak zastavit otravné škytání, neexistuje jednotné pravidlo. Někteří se snaží zuřivě polykat, jiní zadržují dech. Podle nové studie by mohlo mnohdy nevyžádanému projevu, který budí mezi lidmi rozpaky nebo smích, pomoci speciálně vyvinuté brčko.

Škytavka vzniká náhlými a spontánními stahy bránice, které jsou vyvolané drážděním bráničních nervů. Tyto svalové křeče leckdy vedou k vyprodukování nechtěného zvuku, který se s různou intenzitou může opakovat.

Podle vědců by se jí mělo dát jednoduše zbavit pomocí speciálního brčka tvaru L, které z jedné strany vede do úst a z druhé strany končí v podobě malé díry s tlakovým ventilkem. Z toho by následně zasažení škytavkou pili.

Principem 249 dobrovolníky testovaného brčka je zesílená potřeba sání přes ventilek, což vyžaduje, aby bránicový nerv spustil kontrakci bránice. Polykání zase zahrnuje mimo jiné i aktivaci bloudivého nervu (vagus). Vzhledem k tomu, že tyto dva nervy jsou za škytavku zodpovědné, se vědci domnívají, že jejich zaneprázdnění škytavku dokáže zastavit.

„Funguje to okamžitě a účinek přetrvává několik hodin,“ uvedl doktor Ali Seifi, docent na Texaské univerzitě v San Antoniu a spoluautor studie.

Speciální brčko si pochvalují i zapojení dobrovolníci, z nichž dvě třetiny uvedly, že škytavkou trpí minimálně jednou měsíčně. Z výsledků studie zveřejněných v odbornému časopisu Jama Network Open brčko zastavilo škytavku u 92 % účastníků. 90 % z nich také uvedlo, že jim přijde brčko lepší než jiné metody, jak se nevyžádané svalové křeče zbavit. Podle většiny dokonce vykazuje lepší výsledky.

Neurolog specializující se na epilepsii z univerzity v Newcastlu, doktor Rhys Thomas, který není spoluautorem studie, uvedl pro The Guardian, že v účinnost brčka věří. Dodává nicméně, že považuje za efektivní i další „domácí metody“, jak se škytavky zbavit. „Myslím, že toto je řešení problému, o které se nikdo neprosil,“ řekl s tím, že ostatní metody jsou levnější a také kvůli nim nepotřebujete s sebou všude nosit brčko.

Reklama

Související témata:

Doporučované