Hlavní obsah

Vědci spojí síly, aby lépe prozkoumali území Hranického krasu

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Vědci různých oborů spojí síly, aby lépe prozkoumali Hranický kras a navrhli nejlepší využití krajiny. Plánovaný mezioborový výzkum zvítězil v prvním ročníku interní grantové soutěže Mendelovy univerzity v Brně.

Článek

„Výzkum tak získá v nejbližších třech letech dotaci devět milionů korun,“ oznámil mluvčí univerzity Filip Vrána.

Hranický kras je významný v celoevropském měřítku, jeho součástí jsou Zbrašovské aragonitové jeskyně nebo Hranická propast, nejhlubší zatopená sladkovodní jeskyně světa. Využití celého území krasu je různorodé a střetávají se v něm rozdílné zájmy - zemědělství, těžba, ochrana přírody, rekreace, lázeňství, výzkum nebo osvěta.

Pro takzvaný management území chybí podle odborníků dlouhodobý a kontinuální monitoring hydrogeologických a klimatických poměrů ve spojitosti s využíváním lokality v širších souvislostech. Vítězný projekt grantové soutěže je založený právě na propojování výzkumu z oborů geologie, hydrologie, pedologie i sociologie s krajinářskými disciplínami.

„Hlavní přínos vidím v tom, že se lidé ‚kousli‘ a společně snažili domluvit na nějakém konkrétním tématu. Jinak bychom k sobě cesty asi nenašli,“ uvedl krajinářský architekt Jozef Sedláček. Od expertů z ostatních oborů získá data, která mu umožní navrhnout správné využití krajiny. Výsledky výzkumu budou užitečné i pro jiné krasové oblasti.

Porota grantové soutěže vybírala z 11 projektů. Soutěž zastřešuje nově založená Grantová agentura Gregora Johanna Mendela. Dosud vědci Mendelovy univerzity čerpali podporu z národních a unijních grantových agentur.

„Hledáme další cesty, jak podpořit naše vědce. Pro studenty jsme proto vyhlásili novou soutěž o nejlepší podnikatelský nápad. Nyní se snažíme pomoci akademickým a výzkumným pracovníkům,“ uvedla rektorka Danuše Nerudová.

Reklama

Doporučované