Hlavní obsah

Vědci srovnali antigenní testy. Rozdíly jsou až stonásobné

Foto: Pixabay

Akademici srovnávali nejnižší limit, při kterém se ještě podařilo určit pozitivní vzorek.

Reklama

Skupina Jana Konvalinky z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR zkoumala 13 testů od různých výrobců. Většina z nich je schválená Ministerstvem zdravotnictví pro samotestování.

Článek

Není tajemstvím, že antigenní testy na koronavirus, které se nyní používají i ve firmách, mají omezenou spolehlivost. Ve srovnání s dříve dominantní metodou PCR nedovedou s jistotou určit, že je zkoumaný vzorek pozitivní.

Nyní se navíc potvrzuje, že mezi jednotlivými antigenními testy jsou obrovské rozdíly v citlivosti.

Vědci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd srovnali novou metodou testy třinácti různých značek, které se používají v Česku. Došli k závěru, že minimální hranice, při které se odhalí virus, může být u různých výrobků až stonásobně horší.

Metoda spočívá ve zkoumání tzv. limitu detekce neboli jak malé množství viru jsou testy schopné zachytit.

„Vyhodnocení testů ukázalo, že se jejich detekční limity výrazně liší,“ uvedl ústav v tiskové zprávě. Zatímco u nejlepšího testu ukázal přístrojový snímek limit na úrovni 50 pikogramů, u nejhoršího to bylo až 5000 pikogramů.

Foto: Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, Seznam Zprávy

Porovnání testů dle citlivosti k nukleoproteinu SARS-CoV-2 (menší = lepší). *U značky Humasis může být citlivost testu podhodnocena vzhledem k současné detekci RBD domény.

Chemici srovnávali testy Ecotest, Abbott Panbio, SD Biosensor, Lepu, Humasis, Testsealabs, Safecare, Flowflex, Saligen, Biosynex, Zandcell, V-Check a Diaquick. Nejlépe dopadl Flowflex, který v přístroji ukázal nejnižší limit detekce, nejvyšší úroveň naopak vykázal test Safecare.

Vědci postupovali podle doporučení výrobců, pouze místo biologického vzorku použili jako standard roztok nukleoproteinu nového koronaviru. Vzorky digitálně oskenovali, snímek pak nechali zanalyzovat speciálním softwarem.

Vedle přístroje se do hodnocení části ze zkoumaných testů zapojilo také osm pozorovatelů.

Při zjišťování výsledků lidským okem se mohou jednotliví lidé ve svých závěrech často lišit. Někteří pozorovatelé u stejného vzorku určili pozitivní, jiní negativní výsledek. Jejich úsudek se navíc mnohdy významně lišil od měření přístrojem.

Podle vědců je to tím, že proužek na antigenních testech, který ukazuje na pozitivní nález, bývá málo zřetelný.

„Právě proto je pro co nejlepší vyhodnocení výsledku antigenního testu naprosto zásadní, aby hodnotitelé prošli aspoň krátkým tréninkem a naučili se spolehlivě rozpoznat pozitivitu,“ uvedli akademici.

Někteří odborníci dlouhodobě zdůrazňují, že antigenní testy je třeba důsledně doplňovat testy se spolehlivější metodou PCR. Studie potvrzují, že antigenní testy často nedokážou zjistit koronavirus hlavně u lidí, kteří nemají příznaky nemoci covid-19.

Reklama

Doporučované