Hlavní obsah

Vědci testují chytrou kameru, která dokáže zjistit hmotnost zvířat

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Chytrou kameru, která na základě snímků on-line dokáže zjistit hmotnost zvířete, testují v současnosti vědci z Mendelovy univerzity (MENDELU) v Brně.

Článek

Testují ji v chovech prasat, kde by mohla kamera pomáhat při problémech s překrmováním, uvedla univerzita v tiskové zprávě. Vývoj technologií pro živočišnou výrobu univerzita představuje i na veletrhu Animal Tech.

„Když prasata přijímají nadbytečné množství krmiva, velkou část z něj nakonec nestráví. Přirozenou cestou tak odchází například bílkoviny. Při jejich rozkladu se uvolňuje amoniak, což pociťujeme pokaždé, když přijdeme do stáje a začnou nás štípat oči. Úplně stejně nepříjemné je to i pro zvířata,“ uvedl vedoucí výzkumu Pavel Horký z Agronomické fakulty MENDELU.

Vzhledem k tomu, že krmivo tvoří u chovatelů až 80 procent nákladů na produkci, mohlo by využívání chytré kamery pomoci snížit náklady na chov. Umožní chovateli, aby měl přehled o váze jednotlivých zvířat a mohl podle potřeby upravovat jejich krmné dávky.

Vědci na projektu pracují více než rok, program pro analýzu dat by měl být hotový na konci příštího roku. „Naší představou je, že chovatel bude mít aplikaci v telefonu. V ní uvidí, kolik už prokrmil, jaká je váha zvířat, kdy mají jít prasata na jatka a podobně. Údaje z kamer by se měly dát propojit s celkovým monitoringem stájí, požadavky na ventilaci nebo on-line záznamy o zdravotním stavu zvířat z elektronických čipů. Cílem je, aby data v aplikaci byla co nejkomplexnější,“ dodal Horký.

Kamery umístí chovatel tam, kde se zvířata shlukují, kamery pak zvířata snímají a z dostupných dat určí jejich hmotnost. Je to jednodušší postup než vážit každé zvíře zvlášť. Zařízení, jehož cena se pohybuje v desítkách tisíc korun, by mohlo být běžně dostupné za pět až deset let.

Veletrh Animal Tech a Národní výstava hospodářských zvířat pokračují na brněnském výstavišti do středy. Proti konání výstavy dnes odpoledne v Brně protestuje organizace Kolektiv pro zvířata formou symbolické dražby lidských otroků. Chce tak připodobnit osud hospodářských zvířat lidským otrokům. Podobné protesty se objevují při každém ročníku veletrhu a národní výstavy.

Reklama

Doporučované