Hlavní obsah

Vědci trénují na sopce robota pro vesmírnou misi. Podmínky tu jsou jako na Měsíci

Vědci cvičí na Etně robota pro práci ve vesmíruVideo: Reuters

 

Reklama

Vědci z projektu ROBEX testují lunárního robota na nejaktivnějším vulkánu v Evropě. Povrch sopky by měl robota připravit na příští misi na Měsíci.

Článek

Odborníci z Německa, Anglie, USA či Itálie, kteří jsou součástí již zmiňovaného ROBEXu (Robotické zkoumání extrémních prostředí), mají za cíl vylepšit robotické vybavení pro vesmírné mise. Zároveň ale chtějí detailněji prozkoumat hlubiny Etny a získat nové informace o seismických pohybech.

Techniky, které se robot naučí na sopečném povrchu, následně využije při lunárních misích a v budoucnu možná i při průzkumu Marsu. Pro agenturu Reuters to řekl Boris Behncke, vulkanolog z Národního vulkanologického institutu v Catanii.

V současné době probíhá první fáze testování. Na Etně, přesněji plošině Piano del Lago, je pustá krajina a vanou zde silné a teplé větry. Dalším krokem v testování bude instalace speciální sítě robotů a dronů, které budou monitorovat seismickou činnost. To pomůže k lepší simulaci prostředí na Měsíci.

Podle vědeckého pracovníka z německého střediska pro letectví Armina Wedlera je před vědci ještě spousta práce. Mise Apolla 14 a 16 podle něj ukázaly, že je zapotřebí rozsáhlejšího výzkumu. Odvíjí se to i od skutečnosti, že povrch Měsíce není jednotný a až z dalšího zkoumání vyplyne, jak jsou tlusté materiály, které tvoří jeho dolní vrstvu.

Reklama

Doporučované