Hlavní obsah

Vědci tvrdí, že objevili nový orgán. Měl by být největší v celém těle

Vědci objevili nový orgán.Video: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

Vědci možná objevili nový orgán. Jedná se o takzvané intersticium, které prochází různými orgány v těle a propojuje je. Jde o „vmezeřenou tkáň”, kterou probíhají cévy a nervy. Vědci až nyní zjistili, že intersticium má funkce, které by jej mohly kvalifikovat jako orgán. Ne všichni odborníci však souhlasí.

Článek

Intersticium je vmezeřená tkáň různých orgánů. Ta obsahuje řadu nervů a cév, které umožňují výživu orgánu a tvoří jeho vnitřní kostru. Odborníci nyní zjistili, že intersticium má řadu znaků, které jej potenciálně řadí mezi orgány. V takovém případě by se mohlo jednat o největší orgán v lidském těle. Tím byla až doteď kůže, která zabírá zhruba šestnáct procent lidského těla. Intersticium by mělo být až o čtyři procenta rozsáhlejší.

„Nejdříve jsme si mysleli, že je to jen zajímavá tkáň, ale když jsme se zaměřili na to, jak jsou vlastně definovány orgány, zjistili jsme, že se pokaždé jedná o pár společných znaků. Orgán musí mít buď jednotnou strukturu, nebo tkáň s jednotnou strukturou, nebo tkáň s jednotnou funkcí. Intersticium má jednotnou strukturu, kdekoliv se na něj podíváte, a má i obdobné funkce, které začínáme postupně objevovat,” řekl americké CNN doktor Neil Theise, který je jedním z autorů průlomové studie.

Tým vědců zkoumal intersticium na vzorcích zdravé tkáně odebrané ze žlučovodů třinácti pacientů z New Yorku. Do vzorků vpravili vědci fluorescenční barvu tak, aby mohli pozorovat každý detail a intersticium se díky ní zvětšilo. Poté sledovali body, kde docházelo ke shromažďování této tekutiny. Z těchto míst pak tekutina odcházela do lymfatických uzlin.

„Obvykle, když se tato tkáň pozoruje, tak je dehydrovaná a tím pádem scvrklá. Proto jsme doteď intersticium v podstatě přecházeli bez povšimnutí,” dodal Theise. K tomu, aby vědci odhalili skutečnou funkci intersticia bude potřeba další výzkum. Podle odborníků může nově objevený orgán hrát významnou roli v léčbě řady vážných onemocnění. Intersticium může například pomáhat rakovinným buňkám šířit se po celém těle. Intersticiální tekutina by v takovém případě mohla sloužit jako cenný diagnostický nástroj.

Reklama

Související témata:

Doporučované