Hlavní obsah

Vědci už vědí, jak šetrně přemístit nosorožce. Jedině hlavou dolů

Foto: Profimedia.cz

Transport nosorožce vrtulníkem.

Reklama

Pokud jste si někdy lámali hlavu nad tím, jak co nejšetrněji transportovat nosorožce, už nemusíte. Vědci z Namibie mají odpověď – hlavou dolů.

Článek

Přemisťování nosorožců do nových, odlehlých, a hlavně od lidí izolovaných lokalit se ukázalo být pro jejich přežití klíčové. Mimo civilizaci mají nosorožci větší šanci uniknout pytlákům a v klidu zajistit pokračování nosorožčího rodu. Otázkou však bylo, jak tyto obry vážící 1,4 tuny transportovat v oblastech bez vystavěných silnic. Zavěsit nosorožce za vrtulník a přemístit je vzduchem považovali ochranáři až za nejkrajnější možnost, píší The Times.

Studie prováděná na skupině těchto kriticky ohrožených černých nosorožců v národním parku Waterberg ale potvrdila, že nosorožci skutečně lépe snášejí transport zavěšení za nohy hlavou dolů spíše než výlety, které absolvovali ležící na boku.

Tato taktika je vzhledem k poznatkům o přemisťování zvířat vzhůru nohama poměrně překvapivá. Tým z americké Cornell University původně varoval, že zvířatům tato poloha nesvědčí kvůli potenciálně nebezpečným účinkům sedativ. Například koně v takových situacích vykazují známky zhoršeného dýchání, které jim způsobují těžké vnitřní orgány tlačící na plíce a hrudní koš. Nosorožci však během testování reagovali zcela odlišně, uvedli vědci.

„Zjistili jsme, že zavěšení nosorožců za nohy je bezpečnější, než jsme si mysleli,“ řekl Robin Radcliffe, autor cornellské studie. „Nosorožcům se takto o něco lépe dýchá, než když jsou převáženi převrácení na bok.“ Tato zpráva publikovaná v časopise Journal of Wildlife Diseases potěšila ochránce přírody. Pytláci pro ohrožené nosorožce představují stále větší riziko a přemisťování zvířat do bezpečí se jeví jako nezbytné.

V Africe žijí dva druhy nosorožců – bílí a černí, oba dva jsou pytláky vyhledávaní kvůli svým rohům. Rozdrcené na prášek jsou využívány například jako součást lidových léčiv a afrodiziak, oblíbené jsou v čínské tradiční medicíně. Oficiálně však Čína přistoupila k ochraně nosorožců podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. V Asii se kilogram nosorožčích rohů pohybuje v ceně okolo 55 tisíc liber (asi 1 617 000 korun).

Na začátku 20. století se v Africe a Asii potulovalo půl milionu nosorožců. Společnost Save the Rhino International odhaduje, že ve volné přírodě zůstává asi 5500 černých a 18 000 bílých nosorožců.

Reklama

Doporučované