Hlavní obsah

Vědci v australském Perthu vyvinuli krevní test na odhalení raného stadia rakoviny kůže

Krevní test k odhalení zhoubného melanomu se na trh může dostat za tři až pět let.Video: Reuters

 

Reklama

Vědci mají za sebou zatím první test, kde se jim mezi více než 200 účastníky podařilo dosáhnout více než 80procentní přesnosti. Do budoucna chtějí dosáhnout ještě lepších výsledků.

Článek

Výzkumníci z australské Univerzity Edith Cowanové v Perthu vyvinuli krevní test pro odhalení rakoviny kůže. Vědcům se zatím podařilo dosáhnout 81,5procentní přesnosti. Prvotní testování zahrnovalo 209 lidí.

Vedoucí výzkumu Mel Zimanová uvedla, že jde o první případ, kdy byly k diagnóze zhoubného melanomu použity autoprotilátky. Test tak představuje vedle kožního vyšetření a biopsie další nástroj k odhalení rakoviny kůže.

„Je důležité, aby byl melanom diagnostikován přesně a rychle,” řekla podle zpravodajského serveru The Guardian vedoucí výzkumu Mel Zimanová. „Krevní test může pomoct v identifikaci zejména raných stadií melanomu. Včasné odhalení je výhodné pro všechny,” dodala.

V dalších fázích výzkumu se budou australští vědci snažit o dosažení přesnějšího výsledku testování a následného klinického zhodnocení svých zjištění. Pokud budou výsledky příznivé, na trh by se krevní test mohl dostat za tři až pět let.

Krevní testy k odhalení melanomu kůže však někteří lékaři přijímají opatrně a upozorňují lidi na nutnost sledovat změny na kůži a vyhledat odborníky v případě, že zpozorují něco neobvyklého.

Podle zprávy Ministerstva zdravotnictví byl v roce 2010 až 2014 maligní melanom kůže sedmým nejčastějším zhoubným nádorem. Počet nemocných navíc stále roste. Ročně u nás na melanom zemře 340 až 400 osob. V roce 2014 v České republice žilo více než 25 tisíc lidí, kterým lékaři diagnostikovali zhoubný melanom kůže.

Masarykův onkologický ústav v Brně na svých stránkách uvádí, že melanom patří mezi nejzhoubnější druhy rakoviny, který navíc může brzo metastazovat do jiných orgánů. Nejvíce lidí je tímto onemocněním ohroženo v zemích s velkou sluneční aktivitou, sem spadá například Austrálie nebo Nový Zéland.

Reklama

Doporučované