Hlavní obsah

Vědci v Chile našli 15 tisíc let starou lidskou stopu – nejstarší v Severní a Jižní Americe

Vědci v Chile našli 15 000 let starou lidskou stopu – nejstarší v Americe.Video: Reuters

 

Reklama

Tým vědců v jižním Chile nalezl více než 15 000 let starý otisk lidského chodidla. Pravděpodobně se jedná o nejstarší lidskou stopu nalezenou na území Severní i Jižní Ameriky. Výzkum byl publikován minulý týden ve vědeckém časopise PLOS-ONE.

Článek

Stopa měří 23 cm a nejspíše vznikla v bahně či na jiném měkkém povrchu. Otisk podle agentury Reuters našla už v roce 2010 studentka univerzity Austral poblíž města Osorno. Od té doby se vědci snažili určit jeho přesné stáří radiouhlíkovou metodou datování, která se běžně používá k určení stáří dřeva, semen a kostí.

Tento objev přepsal dosavadní pohled na časovou osu lidské migrace do Jižní Ameriky – předchozí dostupné důkazy spíše naznačovaly, že lidé Patagonii neosídlili dříve než před 12 000 lety. Podle paleontoložky univerzity Austral a autorky výzkumu Karen Morenové bylo nejprve problematické kolegy přesvědčit, že se vůbec jedná o lidskou stopu. Morenová uvedla, že na místě nálezu se našly i zvířecí stopy, například mastodontů nebo vyhynulých druhů lam. Je nicméně přesvědčená, že její důkaz o lidské přítomnosti je zásadní a nevyvratitelný.

Ani zdaleka se nejedná o nejstarší otisk lidského chodidla. Až 3,6 milionu let staré lidské stopy byly nalezeny v Tanzánii. Trvalo však další miliony let, než se lidé prošli i po americké pevnině. „Pokud máme důkaz, že lidé na kontinentu před patnácti tisíci lety byli, musíme si klást otázku, jak se tam dostali,” řekla Morenová. Chilští vědci tak nyní budou pátrat po tom, jak se stopa do regionu dostala o tři tisíce let dříve, než se lidská přítomnost na jihu Chile doposud předpokládala.

Reklama

Související témata:

Doporučované