Hlavní obsah

Vědci volají po zákazu armádních sonarů. Zvuk podle nich zabíjí velryby

Za masový úhyn velryb mohou podle vědců podvodní sonary.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Studie biologů prokázala, že zvuky podmořských navigačních zařízení poškozují savcům smysly. Stává se, že velryby jsou z neznámých zvuků dezorientované a zabloudí, následně uvíznou na břehu, kde masově umírají. Některé se vynoří z hlubin příliš rychle a zemřou kvůli dekompresi.

Článek

Vědci požadují rozsáhlý zákaz armádních podvodních sonarů, díky kterému chtějí chránit velryby. Ukázalo se, že masový úhyn velryb, které uváznou na mělčině, souvisí právě se zvuky z navigačních zařízení.

Studie biologů poukázala na to, že zvuky podmořských sonarů poškozují savcům smysly, uvádí zpravodajský web The Independent. Velryby používají zvukové vlny ke vzájemné komunikaci a z neznámých zvuků jsou dezorientované. Často se snaží plavat pryč od zdroje zvuku a stává se tak, že zabloudí, desítky z nich uváznou na břehu, kde masově umírají.

Podle expertů se také stává, že savci ve snaze uniknout nepříjemnému zvuku příliš rychle vynoří z vody a zemřou kvůli dekompresi, tedy rychlému snížení tlaku vzduchu. To se stává zejména v případě vorvaňů, kteří se pravidelně noří do hloubky více než jeden kilometr po dobu delší než hodinu. Pokud zaznamenají signál se sonaru, mohou se potopit až na dvě hodiny do hloubky tří kilometrů.

Vědci z univerzity Las Palmas de Gran Canaria na Kanárských oblastech zaměřili svůj výzkum právě na velryby z čeledě vorvaňovcovitých žijící v okolních mořích. Ukázalo se, že zákaz sonarů z roku 2004 bylo účinné opatření a počet případů masového úhynu velryb se opravdu snížil. Vědci tak bojují za stejný zákaz například ve Středomoří, kde jsou zástupci zmíněné čeledě považováni za ohrožený druh.

„Zvířata reagují na stresové situace ve stylu obrana nebo útěk, zvyšuje se jim tepová frekvence i metabolismus, to doprovází rychlejší pohyb a útěk od vnímaného stresoru,” vysvětlili autoři studie. „Doporučujeme zákaz aktivních sonarů střední frekvence v místech, kde dochází k masovému úhynu velryb,” dodali.

Peter Tyack, profesor biologie a mořských živočichů z britské univerzity St Andrews si myslí, že současná britská vláda dostatečně nesleduje mořský život. „Potřebujeme lepší monitorování zvuků v oceánu spolu s novými zákony, které budou snižovat počet ohrožených druhů na přípustné limity,” řekl profesor pro The Indepedent.

Sonary se začaly vyvíjet v padesátých letech ke zjišťování polohy ponorek. Masový úhyn velryb byl předtím vzácným jevem. Od roku 1960 do roku 2004 bylo zaznamenáno více než 100 hromadných úhynů a zvýšil se počet ohrožených druhů těchto savců.

Reklama

Související témata:

Doporučované