Hlavní obsah

Vědci otestovali vakcínu proti leukémii. Mohla by rakovinu zastavit na roky

 

Reklama

Vzorek testovaných pacientů byl poměrně malý a závěry, které z výzkumu vyplynuly, je třeba ještě potvrdit.

Článek

Lidé s leukémií by mohli v budoucnu získat nový prostředek na pomoc v boji s touto nemocí. Tým vědců vedený doktorkou Jacalyn Rosenblattovou vyvinul prvotní vakcínu, která snižuje riziko jejího návratu. Podle studie zveřejněné ve středu v lékařském časopise Science Translational Medicine pomohla tato vakcína pacientům zůstat v remisi, tedy ve stavu, kdy vymizí všechny příznaky, v průměru téměř pět let.

Nová vakcína je nadějí především pro pacienty s akutní myeloidní leukémií (AML), u kterých není možné kvůli vysokému věku, nevhodným dárcům či dalším nemocem, kterými dotyčný trpí, provést transplantaci kostní dřeně. Akutní myeloidní leukémie je jednou z nejagresivnějších forem rakoviny krve, nemocní jsou náchylní k infekcím a ke krvácení.

První testy byly úspěšné

Výzkumníci vakcínu vytvořili spojením vlastních leukemických buněk pacienta s buňkami imunitními. Jejím aplikováním dojde v těle k navýšení specifických T-lymfocytů, které následně začnou ničit buňky nádorové. „Vytvořili jsme hybridom (buňky vznikající umělým spojením dvou buněk - pozn. red.), který stimuluje imunitní systém a pomáhá mu rozeznat tumor," vysvětlila CNN princip fungování vakcíny doktorka Rosenblattová.

Zhruba 15 - 20 % nemocných starších 60 let se leukémie zbaví v průměru na dva roky. Nově vyvinutá vakcína tuto dobu u většiny zapojených dvojnásobně prodloužila. „U více než 70 % pacientů se nemoc neprojevila čtyři a půl roku," uvedla Rosenblattová.

Do testování se zapojilo 17 lidí ve věku od 32 do 77 let. Všichni zúčastnění zůstali ve stavu remise minimálně jeden rok, 12 z nich pak v průměru 4 roky a 9 měsíců. Doktoři jejich stav i nadále sledují.

Vzorek testovaných byl poměrně malý a závěry, které z tohoto výzkumu vyplynuly, je třeba ještě potvrdit. Tým doktorky Rosenblattové proto podle CNN plánuje v následujících měsících začít s dalším testováním, do kterého by se mělo zapojit více než 100 lidí trpících AML.

Reklama

Doporučované