Hlavní obsah

Vědci vyvíjejí aplikaci pro výcvik policistů ve virtuální realitě

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) a nizozemské Leidenské univerzity vyvíjejí aplikaci pro výcvik policistů ve virtuální realitě.

Článek

Pomůže jim zvládat komunikaci v emočně náročných situacích, například s oběťmi či pozůstalými. Projekt potrvá do roku 2023. Kromě nové technologie vzniká také metodika pro její používání, aby se virtuální realita mohla stát běžnou součástí výcviku policistů, řekla dnes ČTK Karolína Vašíčková z kreativního studia 3dsense, které vytváří technologii pro tento projekt.

Tým, který vede psycholožka Eliška Procházková z NUDZ, spolupracuje také s českou a nizozemskou policií a psychology bezpečnostních sborů. „Tradiční výcvik v učebnách za použití modelových situací není vždy ideální. Policisté se navzájem znají, což je při hraní rolí mnohdy rozptyluje nebo v nich vyvolává stud. Potřebné dovednosti pro zvládání náročných situací si proto často musí osvojit až v ostré praxi, a učí se tedy tzv. až za pochodu. To pochopitelně přináší zvýšenou míru stresu a negativně to dopadá na jejich duševní zdraví a jednání s druhými lidmi,“ uvedla Procházková.

Scénáře přehrávané ve virtuální realitě připravují psychologové a sociologové z týmu spolu s policejními metodiky vzdělávání, lektory a psychology. „Výcvik bude mít jistě také vliv na rozšíření umu zvládat zátěžové situace vlastní nebo nejbližších kolegů. Schopnost řešit obtížné sociální situace přiblíží policii občanům a přispěje i k osobnímu rozvoji jejích příslušníků,“ dodal ředitel Vzdělávacího zařízení Praha Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy Milan Štěpánek.

Technologii tvoří studio 3dsense. „Vyvíjíme teď první modelovou situaci, kterou je oznámení těžké zprávy. Naším úkolem je přenést scénář do virtuální hry. V praxi to bude probíhat například tak, že policista si nasadí 3D brýle, ocitne se v obývacím pokoji a přijde do kontaktu se ženou, které oznámí, že její manžel zemřel při autonehodě. Proškolený lektor vyhodnotí, zda oznámení těžké zprávy student dobře zvládl a je připravený na náročnější úroveň tréninku,“ popsal zakladatel kreativního studia 3dsense Jan Hrdlička. Podle něj je výhodou virtuálního prostředí oproti živému hraní především to, že výcvik je standardizovaný a replikovatelný, což znamená, že není třeba najímat profesionální herce a je možné cvičit stejnou scénu mnohokrát za sebou, dokud ji trénující neudělá bezchybně.

Reklama

Doporučované