Hlavní obsah

Vědci vyvinuli přístroj, který přenáší obraz a zvuk s minimálním zpožděním

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Přístroj, který umožňuje přenos zvuku a obrazu s minimálním zpožděním, vyvinuli odborníci z Česka.

Článek

Technologie podle autorů zlepší kvalitu distančních kurzů hudby i hudebních zkoušek. Na vývoji spolupracovalo sdružení CESNET a Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění v Praze (HAMU). O projektu informovala ČTK mluvčí Technologické agentury ČR Veronika Dostálová v tiskové zprávě. Agentura projekt podpořila téměř šesti miliony korun z programu ÉTA.

„Ve spolupráci s uměleckými pedagogy jsme vyvinuli specializované zařízení pro distanční spolupráci v kultuře s vysokou kvalitou obrazu 4K, velmi malým přidaným zpožděním a jednoduchou obsluhou,“ uvedl řešitel projektu Sven Ubik z technologického sdružení CESNET. Podle Ubika sice podobná zařízení v zahraničí existují, ale mají výrazně nižší kvalitu obrazu. Na projektu odborníci pracovali tři roky.

V rámci projektu vzniklo vzorové pracoviště pro výuku a spolupráci na dálku. Podle tvůrců díky němu akademie může poskytovat kurzy distančním způsobem. Zahraniční uchazeči o studium také nebudou muset jezdit na přijímací zkoušky osobně a vyučující jejich schopnosti takto posoudí lépe než z předem připravených nahrávek. Přístroj usnadní také organizaci soutěží.

Výzkumníci technologii ověřovali třeba během Pražských klarinetových dnů. Uskutečnili dálkové mistrovské kurzy mezi HAMU a Univerzitou hudebních a dramatických umění ve Vídni i Akademií Sibelius v Helsinkách. Velmi malé zpoždění umožnilo souhru hudebníků na dálku. Přístroj se podle agentury osvědčil i při distanční výuce během pandemie covid-19. Zařízení se vyrábí v Česku, podle TA ČR jeho tvůrce už kontaktovali první zájemci ze zahraničí.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Zabývá se výzkumem a vývojem v informačních a komunikačních technologiích, buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky svým výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT, gridových projektech (EGI.eu) či iniciativě Evropského cloudu otevřené vědy (EOSC) a podílí se na jejich realizaci.

Reklama

Doporučované