Hlavní obsah

Vědci vyvinuli protilátku, která zničí 99 procent kmenů HIV

Vědci objevili protilátku, která zničí 99 procent kmenů HIV.

 

Reklama

Nejnovější objev vědce posunul blíže k léku proti HIV.

Článek

Protilátka, kterou vědci vyvinuli, zničí 99 procent kmenů HIV a u primátů dokonce nákaze dokáže předejít, informoval server BBC.

Na jejím vývoji se podílel Národní zdravotní institut Spojených států amerických a farmaceutická firma Sanofi. Mezinárodní společnost pro AIDS objev označila „za vzrušující průlom”.

Testování na lidech by mělo začít příští rok. Teprve testy totiž ukážou, zda látka bude schopna infikované vyléčit, nebo pomůže alespoň prevenci.

Naše tělo si s infekcí HIV nedovede poradit, protože virus v těle neustále mění svou podobu a imunitní systém ho není schopen zničit. Rozmanitost kmenů HIV v těle jednoho pacienta je srovnatelná s počtem všech kmenů chřipky na světě během její sezony.

Někteří pacienti si však během nákazy vytvoří protilátky, které napadají vše, co se viru HIV podobá.

Studie publikovaná v prestižním časopise Science pak popisuje, jak kombinací třech těchto účinných protilátek vzniká specifická substance. Nejlepší původní protilátky se vypořádají s nejvýše 90 procenty kmenů HIV. Nová protilátka jich je schopna vyhubit až 99 procent.

I Česko má v boji s AIDS historickou stopu

I Česká republika má na boji s epidemií AIDS výrazný podíl, a to díky výzkumu chemika Antonína Holého (1936 až 2012). Světoznámý vědec stál na konci minulého století za vývojem jednoho z nejúčinnějších léků proti této zákeřné nemoci, kromě toho třeba i léku proti žloutence typu B.

Na celém světě je ve vývoji zhruba 40 látek na léčbu HIV nebo AIDS. Ve fázi klinického testování je 13 přípravků a jejich kombinací. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) nedávno uvedla, že v Česku je povoleno k léčbě 24 léků a jejich kombinací.

Počet nových případů nakažení virem HIV v Česku letos za prvních sedm měsíců roku meziročně klesl na 152. Od poloviny 80. let 20. století, kdy se výskyt HIV začal v Česku sledovat, zdravotníci zaznamenali do konce letošního července dohromady 3058 HIV pozitivních lidí. Z toho u 571 lidí propukla nemoc AIDS a 272 nemocných zemřelo.

Reklama

Související témata:

Doporučované