Hlavní obsah

Vědci z ČR a USA budou moci díky dohodě společně zkoumat umělou inteligenci

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zkoumání umělé inteligence, nanotechnologií a vědy o plazmatu umožní dohoda o spolupráci, kterou uzavřela Grantová agentura České republiky (GA ČR) s americkou vládní agenturou National Science Foundation (NSF).

Článek

Jde o dosud nejrozsáhlejší spolupráci ve vědě mezi oběma zeměmi. Zároveň jde o druhou významnou vědeckou spolupráci s USA v letošním roce, před několika týdny byla oznámena spolupráce s Massachusettským technologickým institutem (MIT), kterou zastřešuje Akademie věd.

„To, že se nám podařilo dohodnout spolupráci s USA, je ohromný úspěch, protože NSF si velmi pečlivě vybírá, s kým dohody uzavírá. Díky tomu budou čeští vědci moci budovat spolupráci například s univerzitami jako je Harvard, Stanford a dalšími světově uznávanými výzkumnými pracovišti,“ uvedl předseda GA ČR Jaroslav Koča. Český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček doplnil, že ambasáda pomáhala navázat spolupráci GA ČR a NSF přibližně dva roky. „Je to nejrozsáhlejší spolupráce v oblasti vědy mezi Českou republikou a Spojenými státy, která kdy byla dohodnuta,“ dodal.

Výzva pro podávání návrhů projektů se otevře letos. O náklady na jednotlivé projekty se budou agentury dělit, českou část projektu bude financovat GA ČR a americkou NSF. Instituce podpoří výzkumné projekty v základním výzkumu, které mají podle grantové agentury potenciál k aplikovanému využití, tedy z umělé inteligence a nanotechnologií. Návrhy projektů bude možné podávat také u věd o plazmatu či astronomie a astrofyziky a v některých společenských vědách.

GA ČR vznikla v roce 1993 a funguje jako organizační složka státu. Jako jediná instituce v ČR poskytuje z veřejných prostředků peníze výhradně na projekty základního výzkumu, v roce 2021 ve výši přibližně 4,2 miliardy korun. V rámci vyhlášených programů financuje vědecké projekty jak pro erudované vědce a týmy, tak pro mladé a začínající vědecké pracovníky. Každý rok podpoří stovky výzkumných projektů, a to na základě několikastupňového transparentního výběrového procesu.

National Science Foundation (Národní vědecká nadace) je vládní agentura v USA odpovědná za podporu základního výzkumu. Založena byla v roce 1950. V roce 2021 hospodaří se zhruba 8,5 miliardy dolarů (asi 177 miliard Kč), její granty jsou zdrojem pro zhruba čtvrtinu univerzitního základního výzkumu v USA. V rámci prestižních soutěží podporuje agentura kolem 11.000 projektů ročně. Za dobu své existence podpořila 236 pozdějších držitelů Nobelovy ceny.

Ke konci dubna Ústav organické chemie a biochemie AV (ÚOCHB) informoval o spolupráci mezi vědci z Česka a prestižního Massachusettského technologického institutu (MIT). Z tříletého programu MIT-Czech Republic Seed Fund půjde 300.000 dolarů (zhruba 6,4 milionu korun) na náklady spjaté s výzkumnými cestami česko-amerických týmů. Fond vzniká ve spolupráci MIT, Akademie věd ČR (AV) a Ústavu organické chemie a biochemie AV (ÚOCHB). Peníze do něj vloží firma IOCB Tech, která je dceřinou společností ÚOCHB.

Reklama

Doporučované