Hlavní obsah

Vědci z Facebooku slibují nepředstavitelné. Budeme prý psát pouhou myšlenkou

Facebook chce zdokonalit technologii psaní pomocí myšlenek.

 

Reklama

Facebook odstartoval nový projekt, který slibuje vylepšení technologie psaní za pomoci myšlenek a také možnosti komunikovat skrz lidskou pokožku.

Článek

Psát sto slov za minutu pouhými myšlenkami nebo schopnost poslouchat kůží.

Těchto vymožeností se prý možná za několik let dočkáme díky projektu s názvem Building 8. Spustila ho společnost Facebook a vede ho Regina Dugan, bývalá ředitelka technologií firmy Google.

Výzkumu se celkem účastní 60 odborníků. Chtějí vyvinout novou formu neinvazivních senzorů, které by byly schopny měřit aktivitu mozku stokrát za sekundu. To by pak umožnilo plynulé psaní slov za pomoci pouhých myšlenek. Znamenalo by to, že by byli lidé schopni psát pětkrát rychleji než na běžné klávesnici.

Výběr slov však nebude náhodný. Půjde o dekódování myšlenek, které si člověk předem ve své hlavě vybere a následně se rozhodne daná slova sdílet. Podobně jako je tomu v případě, když uživatel sociálních sítí nafotí mnoho fotek, ale sdílí pouze několik z nich.

Na konferenci F8 jsme ohlásili dva projekty zaměřené na budování nových komunikačních schopností. Představte si je jako „tiché řečové rozhraní" se všemi výhodami hlasu a textového soukromí. Ptali jsme se na tyto otázky: Co kdybyste mohli psát přímo mozkem? A co když uslyšíte svou kůži? Odpovědi posilují to, co intuitivně víme...

Dále chce Facebook vyvinout hardware a software, který umožní přenos řeči přes kůži.

Kůže by za pomoci nervové sítě, která ji protkává a má okolo dvou metrů čtverečních, měla fungovat stejně jako kochlea - tedy část ucha, která převádí zvuky na frekvence a přenáší je následně do mozku.

Princip prý bude podobný jako čtení Braillova písma, kde mohou být malé hrbolky na povrchu interpretovány lidským mozkem jako slova. Obě nové technologie by tak měly pomoci těžce postiženým lidem.

Reklama

Související témata:

Doporučované