Hlavní obsah
Online

Další smutný rekord v Itálii: 627 mrtvých a 6000 nakažených za den

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

V Itálii za uplynulý den zemřelo 627 lidí nakažených koronavirem, což je dosud největší nárůst. Celkový počet obětí stoupl na 4032, případů nákazy úřady registrují 47 021. Oproti čtvrteční bilanci se tak počet infikovaných zvýšil téměř o 6000. Informoval o tom italský úřad civilní ochrany.

Článek

Globální pandemie způsobená koronavirem dnes přinesla další smutné milníky a stále více přetváří životy lidí po celém světě. Napříč zasaženými zeměmi od přelomu roku zemřelo více než 10 000 nakažených a v posledních hodinách boj proti infekci dál stupňovaly úřady v Německu, Rakousku, Španělsku, Británii, Spojených státech či v Indii.

Globálně se dnes počet lidí, u nichž nákazu novým koronavirem prokázaly testy, rychle přibližoval ke 270 000. Více než 90 000 lidí se už z nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, podle oficiálních statistik zotavilo. Naopak počet smrtelných případů překonal 11 000, přičemž z evropských zemí už je podle agentury AFP hlášeno více než 6000 mrtvých.

Pozitivní testy v těchto dnech přibývají nejrychleji od začátku šíření nového viru; nejvážnější je situace v Itálii, Španělsku, ve Spojených státech, ve Francii a v Německu. Rekordní nárůst bilance dnes ohlásila například Belgie, skoro 5000 případů evidují ve Švýcarsku.

V druhé nejhůře zasažené evropské zemi Španělsku zemřelo už 1002 pacientů s nákazou novým koronavirem, infekce se od února potvrdila u 19 980 lidí.

Naopak čínská provincie Chu-pej, kde byl koronavirus SARS-CoV-2 poprvé zaznamenán, dnes druhý den po sobě neoznámila žádný nový případ infekce. V pevninské Číně se podle vlády za čtvrtek nákaza prokázala u 39 lidí, všechny nové případy ale souvisejí s pobytem v zahraničí.

Vývoj situace ve světě sledujeme online:

  • Thunbergová kvůli koronaviru nabídne online semináře o klimatu

    Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová a další školou povinní demonstranti z hnutí Fridays for future (Pátky pro budoucnost) se koronaviru navzdory rozhodli vrátit k výuce. Preventivní opatření mnoha světových vlád jim nedovolí shromažďovat se v ulicích ani chodit do škol, budou se proto vzdělávat online pomocí vlastních seminářů, informovala s odvoláním na dnešní prohlášení Thunbergové agentura Reuters.

  • Akcie v USA měly kvůli koronaviru nejhorší týden od roku 2008

    Americké akcie kvůli obavám z ekonomických dopadů koronaviru prodělaly nejhorší týden od roku 2008. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se propadl o více než 17 procent.

    Během samotného dnešního obchodování se Dow Jonesův index snížil o 4,55 procenta a uzavřel na 19 173,98 bodu. Investory znepokojily nové kroky, kterými se úřady ve Spojených státech snaží omezit šíření koronaviru.

  • První úmrtí osoby nakažené koronavirem má také Srbsko

    První člověk nakažený koronavirem, který se na přelomu roku začal šířit z Číny, zemřel dnes v Srbsku. Na tiskové konferenci v Bělehradě to oznámila premiérka Ana Brnabičová, jež také informovala o tom, že o víkendu vstoupí v platnost další omezující preventivní opatření.

  • WHO vyzvala mladé, aby omezili společenský život

    Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus dnes varoval mladé lidi, že ani oni nejsou pro koronavirus nepřemožitelní, a vyzval je k omezení společenského života v zájmu nejzranitelnějších. Tedros rovněž označil za naději pro svět skutečnost, že v čínském městě Wu-chanu, které je původním ohniskem pandemie, nebyl od čtvrtka zaznamenán žádný nový případ nákazy.

  • Slovensko má 14 nových případů koronaviru, celkem je jich 137

    Na Slovensku dnes přibylo 14 nových potvrzených případů nakažení koronavirem SARS-CoV-2. Celkem je tak nyní v zemi 137 lidí s touto infekcí. Podle slovenských webů o tom informovala mluvčí ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

  • Do USA se vrátily stovky lidí z výletní lodi, kde byl koronavirus

    Ve Spojených státech dnes přistálo letadlo se stovkami Američanů a Kanaďanů, kteří pobývali na palubě obří výletní lodi Costa Luminosa. Na té onemocnělo několik lidí a panovalo u nich podezření na nákazu koronavirem. Podle agentury AP se u tří lidí na palubě letadla potvrdila nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje. Dalších 13 je nemocných, ale testy zatím nepodstoupili.

  • Polsko vyhlašuje stav epidemie, prezidentské volby zatím neposunulo

  • V Kyjevě a dvou ukrajinských oblastech byl vyhlášen stav nouze

    Ukrajinská vláda dnes vyhlásila stav nouze v hlavním městě Kyjevě a ve dvou oblastech na západě a východě země, které jsou nejvíce zasažené šířením koronaviru. Oznámil to dnes premiér Denys Šmyhal. Nouzový stav od dnešního dne platí kromě metropole v Dněpropetrovské oblasti na východě a Ivano-Frankivské na západě země.

  • Británie zavře bary, restaurace, divadla a posilovny

    O nařízení premiéra Borise Johnsona informovala na svém webu britská televize Sky News.

  • V Itálii přibylo za den 627 mrtvých nakažených koronavirem

    V Itálii za uplynulý den zemřelo 627 lidí nakažených koronavirem, což je největší nárůst od února, kdy se nemoc COVID-19 v jihoevropské zemi poprvé objevila. Celkový počet obětí stoupl na 4 032, případů nákazy úřady registrují 47 021. Oproti čtvrteční bilanci se tak počet infikovaných zvýšil téměř o 6 000. Informoval o tom italský úřad civilní ochrany.

  • USA a Mexiko se dohodly na částečném uzavření společné hranice

    Spojené státy a Mexiko se dohodly, že vzhledem k postupující epidemii způsobené koronavirem částečně uzavřou svou společnou hranici. Podle agentury Reuters to oznámil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Opatření se však nevztahuje na nezbytné cesty a nemělo by mít dopady na obchod. Platit by mělo od soboty, stejně jako obdobné omezení na hranicích USA s Kanadou.

    Americký prezident Donald Trump už dříve uvedl, že uzavírky na amerických pozemních hranicích „zachrání bezpočet životů“. Zákaz se podle mexického ministra zahraničí Marcela Ebrarda vztahuje především na turisty: „Neočekáváme, že by všichni ostatní měli mít problémy. Nebavíme se o (úplném) uzavření,“ prohlásil.

    Trump v pátek oznámil, že spustil opatření, které zabraňuje ve vstupu do USA všem migrantům jak z Kanady, tak z Mexika. Vstupem utečenců bez patřičných dokumentů by totiž podle něj „hrozil vznik dokonalé bouře“.

  • Bulharsko a Maďarsko též zapojují do boje proti koronaviru armádu

    Bulharsko a Maďarsko se dnes přidaly ke státům, které do boje proti šíření koronaviru zapojily armádu. V Sofii parlament po vzrušené debatě umožnil, aby vojáci policistům pomohli prosazovat respektování preventivních opatření, a to v nezbytných případech i silou. V Maďarsku bylo z rozhodnutí vlády postaveno pod vojenský dohled 140 důležitých podniků v zemi a ode dneška jsou vojáci i v ulicích.

    V Bulharsku budou ozbrojené síly podle tamních médií pomáhat při kontrole pohybu veřejnosti. Vojáci při tom mají povoleno případně zadržovat vozidla i osoby až do příchodu policistů a použít i fyzickou sílu, jestliže to bude „naprosto nezbytné“.

    V Maďarsku už ve čtvrtek nastoupily kontrolní čety v polovině ze 140 podniků, jež byly postaveny pod dohled armády. Dnes pak vojáci vyšli hlídkovat do ulic v celém Maďarsku, napsala agentura APA.

  • Nákaza už pronikla i do rakouského parlamentu

    Předseda Národní rady Wolfgang Sobotka dnes oznámil, že pozitivní test měl jeho kolega z lidové strany (ÖVP), poslanec Johann Singer. Čtvrteční a dnešní schůze sněmovny se sice neúčastní, ale ještě v neděli přítomen byl.

    Kvůli nálezu mají být bezodkladně testováni poslanci, kteří byli naposledy v kontaktu se Singerem nebo v jeho blízkosti. Poslanci dnes po více než hodinové pauze pokračovali ve schůzi, na níž se zabývají sociálně-ekonomickým balíčkem zaměřeným na zvládnutí nynější krize.

  • Koronavirus se nyní rychle šíří i v jihovýchodní Asii

    V jihovýchodní Asii rychle přibývají případy lidí infikovaných koronavirem, informovala dnes agentura Reuters. Nejvíce zasaženou zemí v regionu je Malajsie, kde bude od neděle s kontrolou omezení pohybu lidí pomáhat armáda. Indonéské zdravotnictví nezvládá příliv nemocných a na COVID-19 zde umírá nejvíce lidí z celé jihovýchodní Asie. Významné zvýšení počtu případů hlásí za dnešní den také Singapur.

    Podle agentury Reuters je v současnosti v jihovýchodní Asii zhruba 2500 potvrzených případů nákazy koronavirem. Přibližně 750 z nich má spojení s mezinárodní islámskou konferencí, která se konala na konci února poblíž malajské metropole Kuala Lumpur.

  • Úřad EU vyšetřuje podvody s prostředky proti koronaviru

    Do Evropy se dostává velké množství neúčinných či nebezpečných „ochranných“ prostředků proti koronaviru, které nabízejí podvodníci zejména v internetových obchodech. Informoval o tom dnes Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF), který začal obchody s nefunkčními obličejovými maskami či falešnými koronavirovými testy vyšetřovat.

    Mnohé evropské země včetně Česka se potýkají s nedostatkem ochranných prostředků jako jsou roušky či respirátory, ale i lékařského vybavení či koronavirových testů. Na strachu z nebezpečné choroby COVID-19 se podle policie snaží vydělat řada podvodných obchodníků, kteří nabízejí zboží vydávané za účinnou ochranu proti viru za několikanásobek ceny běžných prostředků.

    Napodobeniny nejjednodušších ochranných masek se prodávají až za 10 eur (přes 270 Kč), což je podle OLAFu trojnásobek běžné ceny funkčních masek.

  • Francie kvůli epidemii zavírá veřejná místa, třeba nábřeží Seiny

    Francouzské úřady v rámci opatření proti šíření koronaviru uzavřely některá veřejná místa včetně pařížského nábřeží Seiny či přímořské promenády v Nice. Informovala o tom agentura AFP. Lidé v metropoli od dnešního odpoledne nesmějí například na esplanádu Invalidovny či na Martovo pole u Eiffelovy věže, což jsou oblíbené zelené plochy, které Pařížané rádi využívají k rekreaci.

    V pátek dopoledne starosta Nice Christian Estrosi oznámil, že veřejnost nesmí na známou promenádu podél Středozemního moře, která za hezkého počasí láká k procházkám tisíce lidí. Právě tady na Promenade des Anglais byl v roce 2016 spáchán teroristický útok, při němž zemřelo 86 lidí.

    Už dříve se začaly zavírat například pláže v některých přímořských prefekturách, například ve Středomoří, na Korsice nebo u Atlantického oceánu.

  • Belgie uzavírá hranice

    Belgie se jako další evropská země rozhodla kvůli pandemii koronaviru uzavřít hranice. Omezení platí od tří hodin odpoledne a nevztahuje se na nutné cesty.

    „Turisté do Belgie nebudou moci cestovat. Rovněž zpřísníme hraniční kontroly,“ dodal podle webu Politico belgický ministr vnitra Pieter De Crem.

Reklama

Hlavní zprávy