Hlavní obsah

Vědci zahájí pátrání po „dinosauří“ rybě

Latimérie podivná byla dlouho považována za vyhynulý druh.Video: Tereza Brhelová, AP

 

Reklama

Britští vědci chystají misi na výzkum latimérie podivné. O té si dlouho mysleli, že je vyhynulým druhem. Léta ji zkoumali jen ze zkamenělin. Nyní ji chtějí najít na dně oceánu.

Článek

Rybáři živou latimérii chytli v roce 1938 u břehu jižní Afriky, čímž vyvedli z omylu vědce, kteří ji považovali za dávno vyhynulou. Od té doby byla evidována řada dalších případů chycení živé latimérie. Nyní se ji chystají chytit sami vědci.

Vědci odhadovali, že ryba spadající pod skupinu lalokoploutvých, vyhynula před 70 miliony lety. Latimérie má podle nich blízko k některým druhům ryb, které se vyvinuly k pohybu na souši. To ji spojuje s tvory, které žijí na zemi – s žábami, ještěrkami, savci, a dokonce i s lidmi. Její silné ploutve se totiž částečně podobají končetinám čtyřnohých suchozemců.

„Tohle bylo to chybějící pojítko mezi kostnatými rybami a čtyřnožci, včetně lidí, takže šlo o fantasticky nadějný objev. Fakt, že jsme do té doby latimérie viděli jen jako zkameněliny, svědčí i o tom, že se tento druh zřejmě nějakým způsobem vzkřísil zpět k životu,“ řekl agentuře AP Oliver Crimmen, kurátor Národního přírodopisného muzea v Londýně.

Podle něj také obyvatelé ostrovů u jižní Afriky věděli o existenci takzvané „dinosauří“ ryby už dávno, navzdory tomu, že si vědci mysleli, že jde o vyhynulý druh.

V posledních letech tak přírodovědci používají nejvyspělejší techniku, aby prozkoumali hlubokomořské jeskyně na březích jižní Afriky. Ty se považují za přirozené prostředí, kde latimérie žije.

Podle Červeného seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) je latimérie kriticky ohroženým druhem. Rybolov a využívání vodních zdrojů jsou hlavními hrozbami, které ohrožují její existenci.

Crimmen má za to, že právě těžko dostupný terén, ve kterém ryba přežívá, a zároveň její nepříliš chutné maso jsou hlavní důvody, proč latimérie doposud přežila.

„Žije ve velmi kamenitém terénu, ve velké hloubce. A to není místo, kde můžete jednoduše rybařit. Navíc není vůbec dobrá k jídlu. Její požití způsobuje střevní zánět, protože obsahuje různé oleje a chemické látky. Pokud je tedy místní rybáři chytili, vraceli je zpět do vody,“ vysvětlil.

Vědci ze skupiny Nekton doufají, že mise, která se uskuteční v okolí Seychelských ostrovů, přinese o tomto druhu nové informace. Mise „První sestup” se zaměří na jednu z posledních neprozkoumaných oblastí na planetě. Mezi jejich cíle patří i atol Aldabra, zařazený na seznam UNESCO. Přírodovědci stráví zkoumáním mořského dna celkem sedm týdnů.

„Nenajdeme dinosaury, ale mohli bychom najít právě latimérii. Ta je vzhledem ke skupině, ke které patří, mnohem starší než dinosauři. Je to žijící fosilie. Ačkoliv se touto oblastí zabývalo více vědců, nikdo nešel do větších hlubin. Takže vlastně nevíme, co tam žije, a máme v plánu to zjistit,” slibuje Alex Rogers, kurátor Nektonu a profesor Oxfordské univerzity.

Reklama

Doporučované