Hlavní obsah

Vědci zjistili, že míra světelného znečištění na Zemi stále roste

Světelné znečištění Země se stále zhoršuje (zdroj: NASA's Goddard Space Flight Center/Kathryn Mersmann).Video: Johana Trešlová

 

Reklama

NASA zveřejnila sérii obrázků Země, ze kterých je patrné, že lidé svítí čím dál více. Umělé osvětlení má přitom klíčový vliv na lidský spánek i fungování fauny a flóry. Mezi největší znečišťovatele patří převážně vyspělé státy jako USA nebo Španělsko.

Článek

Nová studie publikovaná v časopisu Science Advances přinesla výsledky zkoumání obrázků Země, které publikovala NASA. Z ní vyplývá, že světlo, které lidstvo produkuje každý rok ve větším množství, je i čím dál víc jasnější. Skoro nikde na Zemi už tak nelze spatřit přirozenou tmu. Mezi roky 2012 a 2016 rostla plocha pokrytá umělým osvětlením o 2 procenta ročně.

Satelitní radiometr od NASA, který byl sestrojený speciálně na měření jasu v noci, ukázal velké rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. Míra světelného znečištění se v posledních letech zvýšila v mnoha zemích Jižní Ameriky, Asie a Afriky. Mezi největší znečišťovatele pak patří USA nebo Španělsko. Naopak úbytek tohoto znečištění byl zaznamenán pouze na několika málo místech, například v Jemenu nebo Sýrii, tedy zemích poznamenaných válkami.

Vědecká veřejnost upozorňuje na neblahé účinky takzvaného modrého světla již delší dobu. Světlo, které vychází ze zdrojů využívajících technologii LED, má přímý vliv na tvorbu spánkového hormonu melatoninu. Takové záření nemá dopad pouze na lidi, ale i na životní prostředí. Noční hmyz kvůli němu například není schopen dostatečně opylovat rostliny. Ty zase kvůli umělému světlu rozkvétají dříve, než by měly. Světelné znečištění hraje klíčovou roli i v migraci nočního ptactva. Vědci proto zdůrazňují, že používání umělého světla je jedním z největších zásahů lidí do životního prostředí.

Odborníci očekávali spíše mírný pokles celkové intenzity světelného jasu, a to především díky používání energeticky efektivnějších zářivek. Zaznamenaly však naopak celosvětový nárůst. Přitom opatření na zmírnění dopadů světelného znečištění nejsou, na rozdíl od jiných znečištění životního prostředí, nijak nákladná. Řešením je pouze omezení plýtvání energií a zodpovědné zacházení se světlem.

Reklama

Související témata:

Doporučované