Hlavní obsah

Vědci způsobili poprask, když napsali, že by objekt ve sluneční soustavě mohl být mimozemskou sondou

Vědci mají novou teorii o neznámém vesmírném objektu, mohlo by jít o mimozemskou sondu.Video: Renáta Matoušková, Youtube.com

 

Reklama

Harvardští vědci se snažili vysvětlit původ objektu, který se záhadně objevil a následně stejně záhadně zmizel z naší sluneční soustavy. Jednou z jejich teorií byla i ta, že by mohlo jít o mimozemskou sondu.

Článek

V našem solárním systému se pohyboval podivný objekt, podle astronomů z Harvardu mohlo jít o mimozemské plavidlo, které mělo získat informace o Zemi. Plavidlo bylo pojmenováno jako Oumuamua, což v havajštině znamená „posel, který přichází z dávné minulosti“. Spatřeno bylo poprvé minulý rok v říjnu.

Vědci nejdříve mysleli, že jde o kometu, následně o asteroid, nakonec se shodli na tom, že jde o nový druh mezihvězdného objektu. Od té doby se vědci snaží objasnit jeho zvláštní, doutníkovitý tvar i jeho možný původ, stejně tak se pozastavují nad změnou jeho trajektorie a jeho odlet ze sluneční soustavy.

Nejnovější studie vědců z Harvardu naznačuje, že by červené plavidlo, které cestovalo rychlostí zhruba 315 431 km/h, mohlo být uměle vytvořeno. V práci se výslovně psalo, že „Oumuamua by mohla být sondou, která byla záměrně vyslána, aby prozkoumala Zemi“.

Své domněnky staví na jeho zvětšující se rychlosti, která se projevila před jeho zmizením, píše Popular Mechanics. Vědci se dále zmiňují o tom, že by plavidlo mohlo být součástí většího celku a mohlo by jít o sluneční plachetnici, která je poháněna solární energií.

Autory zprávy jsou profesor a předseda harvardské katedry Abraham Loeb a doktorand Shmuel Bialy. Ve své práci zmiňují i fakt, že sluneční plachetnice už byly vytvořeny člověkem, kromě toho zmiňují, že vysoká rychlost objektu a nezvyklá trajektorie jeho pohybu by mohly být známkou toho, že je plavidlo opuštěno.

Závěry práce vyvolaly senzaci v médiích, ostatní vědci se ji snaží mírnit

Ke kontroverzním závěrům práce se okamžitě vyjádřilo několik vědců. Kolega autorů Alan Jackson z Torontské univerzity jejich teorie neuznává, nejsou podle něj dostatečně podloženy důkazy. „Carl Sagan jednou řekl – mimořádné objevy vyžadují mimořádné důkazy, tato práce postrádá jakékoli důkazy, natož mimořádné důkazy,“ napsal v e-mailu pro CNN Jackson.

Jackson v březnu publikoval o Oumuamue článek, ve kterém tvrdil, že plavidlo pochází z binárního systému nebo ze systému dvou hvězd. Podle Jacksona objekt připomíná asteroid nebo kometu a není součástí většího plavidla. Sluneční plachetnice po vypuštění nemohou měnit svůj směr, kromě toho je možné vystopovat jejich původní loď, což se z Oumuamua zatím nepodařilo.

Jejich kolegyně Katie Macková na svůj twitterový profil napsala sérii tweetů, ve kterých se snažila objasnit laikům, že ani autoři práce na základě pozorování nemohou vědět, zda se jedná o mimozemskou sondu, tvrzení v jejich práci je pouze domněnkou, která nemusí být pravdivá a ví to i sami autoři. „Ale dokud všechny ostatní možnosti nebyly několikrát vyčerpány, pravděpodobně tomu nevěří ani sami autoři,“ napsala Macková.

Astrofyzik Coryn Bailer-Jones k práci řekl, že „závěry autorů o mimozemském zásahu mohou být platné, pokud souhlasíte s tím, že Oumuamua nebyla vytvořena přirozeným způsobem, nebo že funguje na bázi sluneční plachetnice,“ napsal Bailer-Jones v e-mailu pro CNN. „Nemám nic proti spekulativním studiím, jsou zábavné a podnětné. Tato práce ale neuvádí žádné důkazy pro existenci mimozemšťanů, a její autoři to ani nenaznačují,“ dodal Bailer-Jones.

Už minimálně třikrát se vědci domnívali, že objevili důkaz mimozemského života. Jedním z nich byl záhadný rádiový signál, který ve skutečnosti vycházel ze Země, opakující se rádiové signály jsou stále vyšetřovány a blikající hvězda Tabby zřejmě bliká kvůli prachu.

Reklama

Doporučované