Hlavní obsah

Vědec Stephen Hawking poletí do vesmíru. Místo na palubě mu přislíbil podnikatel Richard Branson

Stephen Hawking poletí do vesmíru.

 

Reklama

Společnost Virgin Galactic se o realizaci komerčních letů do vesmíru pokouší již skoro deset let, poslední pokus skončil tragicky.

Článek

Světově uznávaný vědec Stephen Hawking se pravděpodobně v dohledné době podívá do vesmíru. Oznámil to v rámci rozhovoru pro televizní pořad Good Morning Britain televize ITV. „Myslel jsem si, že by mě s sebou nikdo nevzal,” řekl Hawking. Když mu tedy miliardář a majitel vesmírné společnosti Virgin Galactic Richard Branson nabídl místo ve své kosmické lodi, fyzik s odpovědí neváhal ani chvíli.

Virgin Galactic se přitom o komerční vesmírné mise pokouší již několik let. Bransonova kosmická loď SpaceShipTwo však během testovacího letu v roce 2014 havarovala a jeden z pilotů zahynul. Hawking vyjádřil velkou touhu letět do vesmíru, přineslo by mu to podle vlastních slov asi takovou radost jako jeho tři děti.

Hawking trpí již přes padesát let amyotrofickou laterální sklerózou, jež ho upoutala na invalidní vozík a znemožňuje mu ovládat svalstvo. Je tedy otázkou, za jakých okolností pro něj bude možné vesmírný let absolvovat.

V rozhovoru se dotkl také dalších témat, zkritizoval například amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Je to demagog. Jeho prioritou je uspokojit voliče, kteří nejsou ani liberální, ani dobře informovaní,” řekl na Trumpovu adresu.

Není spokojený ani se situací okolo brexitu. „Pokud má k brexitu dojít, nepůjde to izolovanou a do sebe zahleděnou cestou, jakou chtějí konzervativci,” okomentoval blížící se odchod Velké Británie z Evropské unie. Varoval navíc, že země s odchodem z EU ztratí svůj status jedničky na vědeckém poli, proto by se měli britští politici snažit o udržení vztahů s Evropou i zbytkem světa.

Reklama

Doporučované